Lite gammalt rött

Nu på hösten känner jag för att få in lite mustigare färger i inredningen. När det blir mörkare och mörkare ute vill man riktigt mysa inomhus och då tycker jag att några röda accenter passar bra. I TV-rummet har jag därför bytt ut mattorna som låg här innan mot en mörkröd - fluffig och mjuk är den. Dessutom har jag i soffan adderat några kuddar som tar upp färgen från mattan.


Den fina sjalen som ligger i soffan är en favorit. Den fick jag i julklapp förra julen, av min mormor. Hon har stickat den själv och jag tycker verkligen om den. Jag använder den inte ofta som klädesplagg, men som dekoration ligger den alltid framme någonstans i lägenheten. Dessutom är den ju praktisk att ha liggande om man blir lite kall om axlarna.



Det är alltid skoj att göra om lite hemma. Lite omväxling förnöjer!

Två nya skänkar

Just nu är jag himla nöjd. Nöjd över att jag satt ihop skänkarna, nöjd över att de blev så bra och nöjd över att de kommer att svälja så mycket. Dessutom är jag nöjd över den extra "dekorationsytan" jag nu har fått.



Skänkarna är från Ikea och heter Granemo. De har en borstad träyta och är behandlade med tonad akryllack. Detta gör att träet skiner igenom lite sådär lagom och de passar bra in en den stil jag vill ha här i vardagsrummet, den dagen det är helt färdigt. Att de är vita gör också att de "försvinner in" lite i väggen, vilket gör att det känns som om de tar mindre plats. Ett litet hjärta från Greengate hänger på en av nycklarna.


På den ena skänken står min underbara lampa, från Laura Ashley. Den runda foten, med alla prismorna, är verkligen ett smycke i sig! Jag har suktat efter denna lampa sedan första gången jag såg den inne på Laura Ashley butiken här i Bergen, men den var (är) väldans dyr. Strax över 2000 kronor (utan skärm) är lite väl saftigt. Men så fann vi den på Laura Ashley butiken i Aberdeen, där den kostade strax under 700 kronor. Då började jag ju helt seriöst tänka på ett inköp, men tror ni jag behövde det? Nej - för maken tog fram kortet och köpte den till mig i födelsedagspresent. Jag älskar den mannen!


Skärmen har jag köpt idag på Lamphuset. Ville ha en vit och gärna en pliserad, och i femte butiken fanns denna. Dock hade den en pärlfrans längst ner, men den har jag helt sonika klippt bort. Dessutom står här en samling ljusstakar, bland annat de små till julgransljus, som jag köpte vid senaste loppisbesöket. Tavlan med fjärillen är köpt på Ikea. Kanske inte den mest orginella konsten, men jag tycker den är fin! Den lilla Buddhan är i sten och riktigt tung. Den ingår i en liten samling jag har och är inköpt på Koh Lanta i Thailand.


Under den lilla ostkupan ligger det några små hjärtan i fattigmanssilver. Jag vill hålla dekorationen i den så enkel som möjligt, så att man verkligen ser den finna kupan. En bukett ljusrosa Fresia känns som pricken över i:et, och dessutom doftar den så fantastiskt.

En kopp med varmt te

Det var verkligen vad jag behövde igår. Riktigt uselt väder - regn och blåst. Vet inte om jag nämnt detta tidigare, men man har aldrig upplevt regn på riktigt om man inte varit i Bergen. Believe you me! Igår var jag verkligen säker på att himlen skulle falla ner och allt sånt som gallerna oroar sig för (ni kan väl er Asterix och Obelix?).

Hur som helst. En kopp varmt te blev det alltså, och nya favoriten (det vill säga teet) kommer från Greengate - Angel whisper tea. Ett svart te med curaco skal, mandel, guava bitar, solros, vanilj, kanel och äpple. Jättegott! Dessutom är burken det kom i så oerhört söt.


Här satt jag alltså igår kväll, vid matbordet, med datorn, jobbade, lyssnade på ovädret och kände värmen från brasan i kaminen.


Ljusstakarna är en salig blandning, precis som jag vill ha det. De små glasvaserna är köpta på Kremmerhuset och passar alldeles utmärkt till enstaka blommor såhär. Förresten har dessa rödklöverliknande blommor (nix...jag kommer inte på det riktiga namnet) stått sig i minst 2 veckor.

Ikväll tror jag att jag ska sätta ihop Ikea-möbler. Maken har åkt på kurs till England, men kvinnor kan (!) och jag är faktiskt proffs på Ikea-möbler. Räknade skruvar igår och konstaterade att vi faktiskt hade fått många fler än vad som behövs! Hur ofta händer det?!? Så om ni har tur, och jag inte drunknar när jag simmar hem i eftermiddag, så blir det lite nya möbler i nästa inlägg. KRAM tills dess!

Ett ljus i hjärtat

Ibland tror jag att jag är världsmästare på att pyssla. I mitt huvud skapar jag fantastiska ting, hur lätt som helst. Detta brukar resultera i att jag, full i motivation, köper på mig det material jag behöver och sätter igång med rasande fart. Efter ett par minuter brukar jag dock komma på att det kanske inte var sådär lätt som jag hade funderat ut det...


Visserligen är det inte alltid säkert att resultatet blir dåligt, det blir bara inte som man hade tänkt sig. Denna ljusstake till exempel. Den skulle faktsiskt ha sett ut på ett helt annat sätt. Men leran som jag använde, en självtorkande lera från Panduro, blev alldeles för mjuk i de tunna tjok jag kavlade till och sedan skulle sätta ihop. Planerna fick alltså ändras och detta blev resultatet.

Leran blev ganska så vit när den torkat, men jag har målat allt med vit färg, för att få den ännu vitare. Texten - Glöm inte att uppfylla dina drömmar min älskade - har jag först skrivit på fri hand med en blyertspenna, för att sedan fylla i med svart hobbyfärg. Det ser kanske inte helt perfekt ut, men onekligen handgjort...

Min nya glaskupa

Jag nämnde för ett tag sedan att det bästa med att packa upp, efter en flytt, är att man kan hitta skatter man hade glömt man ägde. Iallafall om man är som oss och tar en evighet på sig att packa upp... Idag tänkte jag nämna den negatvia sidan med att flytta...man tappar bort saker.

Just nu har jag tappat bort två fina stenägg och fem blomsterillustrationer i gammaldags stil. När jag nu har letat överallt, enligt mig iallafall, och blivit smått tokig ett tiotal gånger, då är jag nästan 100% säker på att det bor en tomte hos oss. En som gömmer saker. Min förhoppning nu är att vår tomte är en snäll en, som snart kommer att placera just dessa skatter på det där uppenbara stället, som är så uppenbart att jag inte letade just där.

Fram tills dess att jag hittar det jag letar efter får jag njuta av andra vackra ting, som den här fina glaskupan. Jag köpte den i helgen och började genast planera för hur jag skulle dekorera inne i den. Just nu ser det ut såhär.



Jag tillverkade ett litet kort, med en bild jag hittat på nätet. En helt ljuvlig bild! Dessutom står det en liten skål från Greengate, med en blomma från min vita pelargon. Några små kottar la jag också dit, för att fylla ut lite.


På kanten till glasfatet har jag satt fast en julgransljushållare. Har sett många bloggarinnor som dekorerat så fint med sådana, även då det inte är jul. Glaskupan står nu tillsammans med några loppisfyndade ljusstakar och min kaminspegel på brickbordet inne i vardagsrummet. Ljusen tänder jag och försöker glömma bort att det är så sablans mörkt, grått och regnigt ute. Vill helst lägga mig under ett täcke och vakna upp till jul. Men då kanske jag missar allt det roliga med julförberedelserna...

Fyndade småting

Som jag nämnde i förra inlägget har jag fyndat en del småting på loppis. Förra helgen var jag inne en sväng på Fretex och nu i helgen hann jag med en snabb tur på loppis. På Fretex kan det vara lite svårt att fynda. Rent generellt tycker jag att det brukar vara lite dyrt och sedan är inte utbudet det bästa. Men jag kom iallafall ut med två små ljusstakar och ett litet fat av pressglas. De små ljusstakarna är i tenn och tillverkade här i Norge. De passar alldeles utmärkt till små julgransljus. Det lilla glasfatet använder jag redan, till ett blockljus. Exakt vart visar jag i nästa inlägg. 


På loppisen i lördags hittade jag ljusstaken i glas. Inget speciellt, men den passar bra in i den existerande samlingen. En form och två ljuslampetter fick också följa med. Ser att jag har en tendens att köpa på mig ljusstakar...

Formen ska putsas och sedan kommer den att få vänta på julen, då jag har en liten idé för den. Ljuslampetterna kommer jag att spraya vita. Är inte speciellt förtjust i den kopparfärgen, men jag tror att de kommer bli fina som vita. Allt som allt har jag betalat 83 kronor för mina små fynd, så jag är nöjd.

Förutom detta fyndade jag även en tallrikshylla i lördags. Nöjd som bara den var jag, då den bara kostade mig 40 kronor. Men den visar jag senare. Tänkte mig ett inlägg med för- och efterbilder. Den roströda färgen ska bli ett minne blott...

Bloggträff i Bergen

Som jag nämnde i fredags var jag på bloggträff igår. Jätteskoj! Vi träffades vid tolv, på ett café som heter Zupperia och med en massa roligt att snacka om gick 4 timmar väldigt fort. Totalt var vi 27 (tror jag det blev tillslut) bloggarinnor - supertrevliga allihopa. Bloggträffen annordnades av en av tjejerna bakom bloggen NIB - Norske Interiørblogger. Stort tack till Storeflittig! Till alla ni svenska läsare, om ni inte tittat in där så gör det, där kommer ni att hitta en massa fantastiska bloggar!



Nu längtar jag faktiskt redan efter nästa träff!

Jag hade tänkt visa er lite annat också, men batteriet i kameran var slut så det blir till veckan. Ni får helt enkelt vänta på loppisfynden och den nya glaskupan.

Gör vackra drömmar

Fais de beaux rêves - gör vackra drömmar. Visst låter det härligt? Det är inte bara en önskan om en god natts sömn, utan även en önskan om att man ska ha de vackraste drömmarna. 

Häromdagen hittade jag en liten bit list som blivit till övers. Tänkte för mig själv att den skulle man kunna använda sig av. Så jag borrade ett hål, målade listen vit och skrev med svart text på den. 


Nu var det kanske inte så enkelt som det låter. Borrningen av hålet och målningen av listen var ju inte så svårt. Det var det där med texten som tog tid. Jag är kanske inte den mest tålmodiga personen som finns. Vill gärna att saker och ting ska bli färdigt fort. 


Detta tog dock lite tid. Först skrev jag texten på brädan med blyertspenna. Jag har använt mig av en schablon med ett typsnitt, som jag tyckte passade bra, för att få till texten. Tro inte att jag är så duktig på att texta på fri hand... Sedan målade jag bokstäverna med svart färg, med en väldigt fin penslen. Det är första gången jag gjort något sånthär och jag är faktiskt ganska nöjd. Så nu får skylten hänga på dörren in till vårt sovrum och önska mig och maken de vackraste drömmarna.   

Ensam hemma

Jag har förskansat mig uppe på loftet, i TV-rummet. Jag har tagit med mig allt jag kan tänkas behöva, så jag sitter här mitt bland en flaska vin (nej...jag ska inte dricka hela), färg, garn, lim och nya Hus & Hem. Maken är borta på Hösttur med jobbet och kommer tillbaka på söndag, så jag har hela kvällen och morgondagen för mig själv.


Vad ska jag göra? Ja...ikväll tänkte jag pyssla färdigt med det ni ser på bilderna. Jag berättar mer när jag är färdig. Hoppas bara att det blir så bra som jag tror det blir. Som jag ser det uppe i mitt huvud... Samtidigt som jag pysslar ser jag på film, läser inredningstidning och bloggar. Snacka om multi-tasking.


Det blir ett kort inlägg...men jag vill passa på att tacka all ni som lämnar så snälla hälsningar. Det gör mig verkligen så glad!

Och så önskar jag er alla en riktigt fin helg! Själv ska jag på bloggträff imorgon. Lite nervös är jag allt.

Krans på dörren

Något som verkligen står sig fint mot en vit och ljus inredning är grönt, och då gärna i form av blommor och blad. Igår när jag satt och bloggsurfade blev jag så himla inspirerad till att tillverka mig en krans. Bestämde mig för att den skulle få hänga på dörren in till TV-rummet. Satte igång att tillverka mig en stomme av tjockare ståltråd och gick därefter ut i trädgården och klippte av ett par kvistar från en buske. Man tager vad som finns tillgängligt.



Två lager med kvistar satte jag fast på min stomme, så att den blev tillräckligt tät. Nu vet jag inte riktigt hur länge just dessa blad kommer att hålla sig fina inomhus, men jag tänkte som så att jag får väl byta ut dem mot något annat om de börjar se alltför deprimerade ut.


I mitten av hjärtat hänger ett helt underbart foto. Det är en kopia (inte skulle jag få för mig att klippa i orginalet) på min farmor och pappa. Just detta foto gör mig alltid så glad och pappa ser verkligen så härlig ut - min mamma!

Vårt TV-rum

Den här helgen har verkligen bjudit på skiftande väder. Igår eftermiddag/kväll blåste det halv storm, för att någon gång i natt bedarra. I morse när vi vaknade var det snöblandat regn som gällde. Detta övergick i regn, sedan blå himmel och strålande sol och så tillslut regn igen. Där är vi nu.

Men jag ska inte dröja mig kvar vid vädret och dess nycker. Jag har ju lovat att visa bilder från det färdigrenoverade TV-rummet. Som jag skrev i förra inlägget har vi målat alla väggarna vita. Det gör inte bara rummet ljusare, utan får det även att kännas större. Eftersom detta rum även ska fungera som gästrum har vi en bäddsoffa här uppe, med schäslong. Den är köpt på Ikea och fungerar utmärkt både att titta på TV i och att sova i.  Till höger om soffan finns en liten nisch, som vi hängt ett randigt draperi för. Här inne förvarar jag alla mina dekorationspryttlar, allt från ljusstakar och kuddfodral, till garner och sidenband. Det randiga tyget passar utmärkt till både väggarna och soffan. Från början var min plan att vi skulle ha helvita draperier, men maken tyckte vi skulle välja något som hade lite med färg i sig, och jag tycker det blev jättebra.



På brickbordet står en samling ljusstakar och ett foto på min mamma, taget på ett tåg någon gång på 70-talet. Eftersom det är snedtak finns det ingen möjliget till taklampor härinne. Därför har vi satt upp två vägglampor på varsin sida om soffan.


På väggen under takfönstret har jag hängt upp en liten knoppbräda. Egentligen är den till för att övernattande gäster ska ha möjlighet att hänga upp sina kläder, men i väntan på nästa gäst fungerar den enbart som dekoration. En skylt med texten Velkommen, en stor rött hjärta i plåt och en kopia av en gammal skolplansch, visandes en liljekonvalj. Jag har själv skrivit ut bilden från internet och fixat till den lite, för att få den att se äldre ut.


Takbjälkarna gör sig mycket bättre ut i vitt. Den vänstra tavlan har min lillasyster gjort, den högra är mitt eget verk. Hjärtat hänger på dörren som går ut till trapphuset. Den sitter fortfarande kvar, från den tiden då vårt loft fungerade som torkvind.


På andra sidan dörren hänger den lilla vita hyllan jag visat i ett tidigare inlägg. Här under står också en liten fotpall, med ett fårskinn och en sidenkudde inköpt i Thailand. Här finns även ytterligare en nisch, med ett draperi av samma sorts tyg, Här bakom finns flera hyllor som rymmer delar av vår DVD-samling. Perfekt att kunna gömma undan dem. I det hörn av rummet som jag inte har visat står TV-bänken med TVn på, men hur skoj är det egentligen att ta bilder av en sådan?


På golvet ligger två svart-vita platsmattor från Indiska. I framtiden kanske de byts ut mot en mjukare matta, men för tillfället fungerar de bra. Det fina albumet med stort silverhjärta innehåller bilder från vårt bröllop...ni som läste min tidigare blogg vet kanske att vi gifte oss tidigare i år, i Thailand. Mysigt att kunna titta på bilderna och drömma sig tillbaka. Vid brickbordet hittar man även mitt lilla virkprojekt, i den bruna förvaringskorgen av skinn.

Det var alltså vårt TV-rum. Återstår nu bara att önska er alla en riktigt god start på nästa vecka!

Renovering av TV-rummet

Då är det klart! Renoveringen av TV-rummet är färdig. Varje liten list är målad, tavlorna är uppsatta på väggarna och ljusstakarna är utplacerade.


TV-rummet, som också fungerar som gästrum, är ett av två rum uppe på loftet. Det var tidigare ett pojkrum med blåmålade väggar. Då rummet bara har ett takfönster, för naturligt ljusinsläpp, ville vi ha en så ljus bas som möjligt härinne. Kanske kan det verka som en liten detalj, för de blåmålade väggar var inte speciellt mörka, men det blev en enorm skillnad att måla allt vitt. Dessutom målade vi fönster- och dörrkarm vita.



Det gick åt säkert 4 lager med vitfärg innan vi ansåg att den blåa färgen inte sken igenom. Som jag nämnt tidigare har vi tre olika sorters väggpanel i detta rum, samt några väggar som är tapetserade. Tycker det ger en lite spännande effekt. Framförallt ger det lite liv till rummet, då taket, som är helt slätt, tar upp mycket yta.



TV-rummet har egentligen varit ett ganska så enkelt rum att renovera, eftersom vi inte har behövt göra något åt underlaget, förutom att spackla igen hål. Eftersom de tidigare ägarna hade målat allt blått, var det bara för oss att måla allt vitt. Ganska så skönt, speciellt efter sovrumsrenoveringen som innebar en massa arbete med underlaget. (Kan ju återigen nämna att sovrummet inte är riktigt färdigt...men det kommer...)

De tre takbjälkarna var tidigare målade i blått, men en massa hål i. Dessa spacklade vi igen och så målades bjälkarna vita.



Slutresultatet visar jag i nästa inlägg. Ska ta bilder i helgen, då jag är hemma i dagsljus. Jag vill ju visa er rummet från dess absolut bästa sida, för numera är det verkligen ett rum vi trivs i.


RSS