Middag för två

Helgen har tillbringats inne. Regn, rusk och blåst satte stopp för all längtan efter att tillbringa tid utomhus. Istället har vi jobbat med förrådet uppe på loftet. Något man fort märker när man börjar packa upp saker är att man har alldeles för mycket. Måste nog ta mig en runda vid ett senare tillfälle och sortera ut lite...

När det är riktigt tråkigt höstväder passar det utmärkt med en värmande soppa och ett glas rött till middagen.


Hemma hos oss är det min man som är köksgurun, så tyvärr kan jag inte riktigt ge er ett detaljerat receptet på denna soppa. Det finns nämligen inget sådant. Men för 2-3 personer behövs ungefär:

krossade tomater, typ en burk
gul lök
vitlök
ungefär 100 g lövbiff
sådär cirka 100 g chorizo eller annan stark korv
röd paprika
olivolja
salt & svartpeppar
paprikapulver
lagom med stjälkselleri
lite potatis
kanske lite vatten


Skala och finhacka lök och vitlök. Skär lövbiffen i mindre strimlor och skiva korven. Strimla paprikan och skär potatisen och stjälksellerin i små bitar.

Fräs lök, vitlök, lövbiff och korv i oljan. Häll på tomaterna, lägg i potatisen och stjälksellerin. Salta, peppra och krydda med paprikapulver. Häll i lite vatten om du tycker det blir för tjock konsistens. Lägg på lock och låt puttra tills potatisen är mjuk, kanske 15 minuter (beror lite på storleken du skurit potatisen i). Häll ner paprikan när det är 5 minuter kvar av koktiden. Man vill inte ha för sladdrig och sönderkokt paprika. Smaka av och krydda ytterligare om du tycker det behövs. Servera med gott bröd. Och såklart ett glas rött för den som tycker om det!


De söta servetterna kommer från GreenGate. Tallrikarna är Swedish Grace från Rörstrand. I vårt lilla hushåll har vi bara en matservis och den passar utmärkt till både vardag och fest. Jag är inte så mycket för det där med att ha en vardags- och en finservis. Eller snarare är jag nog inte så mycket för att ha finserviser stående i ett skåp någonstans, och som används ett par gånger om året. Då är det bättre att ha sådant man använder ofta och så får man köpa nytt när det blir alltför slitet.

Men tro nu inte att våra skåp bara är fyllda med sådant som används hela tiden. Det vore den "perfekta världen". Jag nämnde ju i början av inlägget att vi äger för mycket saker...som två uppsättningarna à la 12 kaffeskedar i silver. När får man egentligen behov för 24 stycken sådana? Och självklart är ju inte det något som man gör sig av med...de får helt enkelt ligga och vänta på de stora kafferepen vi kommer att bjuda in till i framtiden...

Höstens färger

Nu när hösten är ett faktum gäller det att njuta till fullo av den. Det går fort när det väl sätter igång och plötsligt står träden där, helt kala. För att kunna njuta lite extra av alla vackra höstfärger har jag plockat in lite blad, ljung och nypon, till en bordsdekoration. Den vackra rostiga kronan är inköpt på Ulriksdals Slottsträdgård och passar utmärkt i färgen.



Något man inte kan få för mycket av under denna tiden av året är ljus. Att sitta en stund om kvällen, men en massa ljus tända, ger en sådan ro i kroppen. Jag är väldigt förtjust i värmeljusstaker i klart glas och dessa från Iittala är så snygga. Tillslut, något som kanske inte syns så bra på dessa foton, har jag lagt ett crèmefärgat hjärta, som jag fått av en riktigt kär vän, inne i kronan.


Det blir en kort inlägg idag. Det är mycket som sker just nu och jag har denna vecka haft fullt upp på jobbet. Jag har därför inte hunnit med mitt bloggande riktigt, men jag ska försöka komma i fatt. Och framförallt ska jag hinna med att titta in hos alla ni som har lämnat fina hälsningar. Tack!

Liten vit hylla

För ett par veckor sedan hade jag turen att hitta en liten hylla i skräphögen till grannen, som renoverar sin källare. Då var den grisrosa och ganska så ful. Men storleken var bra, så jag tog med den hem. Nu har jag målat den vit och skruvat fast två krokar, en enkel förvandling som gjort underverk. Den lilla vita hyllan hängde jag idag upp i vårt TV-rum. 


Ljusstaken i form av en stjärna är från Lisbeth Dahl och jag såg den redan förra året på hemsidan. Ville ha den redan då, så jag tror ni förstår att det blev ett snabbt köp när jag fann den på Home Station, i Sundsvall, i somras. Två böcker att läsa för gäster på besök (TV-rummet fungerar även som gästrum). Nu finns det ju fler böcker i detta hushåll, utifall våra gäster inte vill läsa Jane Austen (varför man nu inte skulle vilja göra det) men dessa två tyckte jag passade här.


På krokarna hänger en liten spegel inhandlad på Vackra hem (även den butiken ligger i Sundsvall), ett fint ståltrådshjärta och en liten etikett med texten "Anyway the dust may just blow away if you wait for a windy day". De söta krokarna har jag köpt på Clas Ohlson.


Nu har ni alltså fått se ännu en liten del av vårt TV-rum. Som ni ser är det råspont på denna vägg, och den uppmärksamme tänker...hmmm...var det verkligen det på väggen bakom soffan? Nej, det var det inte. Faktum är att det i TV-rummet finns tre sorters panel + några tapetserade väggar. Lite charmigt tycker jag.

Egentid i soffan

Igår kväll var maken borta och jag fick mig ett par härliga timmar hemma. Jag tycker verkligen om dessa stunder i ensamhet. När jag får sitta och filosofera utan att någon eller något stör. Vi lever verkligen i en stressig värld och det är så viktigt att få dessa stunder av lugn och ro.

Vårt TV-rum är nu nästan helt färdigrenoverat och det är just nu mitt favoritrum i hela lägenheten. Där uppe på loftet, under snedtaket, är en perfekt plats om man vill smyga sig undan. Jag tänkte berätta för er senare om själva renoveringen, idag bjuder jag bara på lite mysbilder.


Soffan är en bäddsoffa, inköpt på Ikea, med schäslong. Den vita kudden är även den från Ikea, den randiga från Linum. Jag tycker att färgkombinationen på ränderna är helt underbar och planen är att det ska bli fler kuddar här uppe, i rosa, vitt, brunt och grått. Den virkade pläden köpte jag på Lagerhaus i somras. Katalogen är Laura Ashley's höstkatalog. Full med "vill ha" saker, bland annat en fotpall som skulle bli så bra nere i vardagsrummet. Undrar om jag vågar gå och fråga vad den kostar?


Bredvid soffan står brickbord nummer två (nummer ett visade jag här). Här ser ni också ett av mina påbörjade projekt (det jag var och köpte material till i måndags). Planen är att det ska bli en pläd, inspirerad av Emmeline, hur stor den blir återstår att se... Senast jag virkade var nog på mellanstadiet, så det var lite knaggligt att komma igång igen. Men med lite vägledning från internet har det gått över förväntan.


Den fina ljussstaken i glas, med en liten skål av järn, har vi fått i bröllopspresent av goda vänner. Den har legat nedpackad fram tills nu, då vi fick den strax innan flytten, och jag blev så glad i går när jag hittade den i en papperspåse jag gick igenom. Det är det roliga med att packa upp...att man hittar skatter man nästan glömt bort att man hade.

Vifta med måtta

Jag funderade lite igår förmiddag på om jag kanske skulle ta och avsluta något av de projekt jag påbörjat. Typ avsluta ett innan jag går igång med nästa? Det var på förmiddagen. På kvällen åkte jag iväg och inhandlade saker till ännu ett projekt. Vad det är? Det berättar jag lite längre fram...när jag kommit en bit på vägen.

Av övriga projekt som bara måste avslutas snart står målning av lister i sovrum och TV-rum. Jag visade ju bilder från sovrumsrenoveringen tidigare (här), men ännu har ni inte fått se slutresultatet. Varför? Jo - för att det finns lister kvar att måla och lite småpiff kvar att göra. Och just så är det med en hel del projekt - det finns några små ting kvar att fixa med innan det är klart. Men vi fick iallafall upp lampan över matbordet i söndags.


Annat som hände i helgen? Jo...jag lyckades vifta iväg min vigselring från balkongen. Ooops!

Maken satte mig att ansvara för grillningen och jag tog det såklart på största allvar. Stod där ute och vände på köttet och andades in rök (hur man kan tycka att det där med grillning är skoj förstår jag inte - det är supertråkigt). Det blev lite mycket rök ett tag och jag började vifta lite framför ansiktet, för att inte bli rökförgiftad. Måste ha viftat lite för kraftigt för plötsligt flyger ringen iväg. Där står jag och ser den flyga och kan inget göra. Allt sker i slow motion. Rakt ner i en buske precis vid vägen. Jag behöver väl inte berätta att jag struntade i köttet och sprang ner för trapporna för att leta rätt på den?


Nu sitter iallafall ringen återigen på fingret och jag har fått viftförbud av maken. Han anser att den kostar lite för mycket för att jag ska få lov att gå omkring och vifta med handen hur som helst. Kanske bör jag lära mig den där kungliga, lite mer återhållsamma vinkningen...

Kära vita pelargon

Nu är sommaren snart slut, men än skiner solen och värmen håller sig kvar. Mina pelargoner blommar för fullt och verkar inte ha några som helst planer på vintervila.



Detta är min "första säsong" med pelargoner, så jag har faktiskt ingen aning om hur jag ska hantera dem nu när hösten/vintern kommer. Har ni några tips? Finns det några pelargon-proffs därute som kan hjälpa?


Planerna för den närmaste tiden är att starta renoveringen av hallen, förrådet och arbetsrummet uppe på loften. Vi måste verkligen få iordning däruppe nu, så att vi kan flytta upp allt som nu står nere i vardagsrummet. Jag börjar bli trött på att leva i ett kaos. Jag längtar efter ordning!

En riktigt fin helg önskar jag er!

WOW vilket fynd!

Ni vet den där känslan när man gör ett riktigt fynd? Den där känslan av total lycka. Vissa tycker troligen att man är helknäpp som kan känna en sådan lycka av något så trivialt som ett fynd. Kanske är det materialistiskt, men då får det vara så.

Vad är det nu egentligen jag snackar om? Kanske ska jag komma till saken?



Det är nämligen så att vi (jag och maken alltså) fyndade så fina tapeter i Aberdeen. Där i Laura Ashley butiken fanns dem - de tapeterna som kommer att bli perfekta i vårt vardagsrum. Och anledningen till att de kvalificerar in som ett fynd? Att de var på rea och kostade £8 rullen. Vi fick alltså de sex rullar vi behöver för £48 (ungefär 550 svenska kronor). Det är ett fynd!!!


Ser verkligen fram emot att få upp dessa tapeter på väggen, det kommer att bli så fint! Dock är det lite annat som ska renoveras innan vi tar tag i vardagsrummet, men den som väntar på något gott...


Förutom dessa tapeter har lite annat också fått följa med hem från Aberdeen, men det får jag ta och visa en annan gång. Jag vill också passa på och tacka för alla snälla hälsningar angående tavlan i det förra inlägget. Jag ligger lite efter att svara och titta in hos er, men jag ska ta tag i det nu i veckan.

RSS