Hus & Änglar

Kajsa Kavats dikt började ju med det går en ängel kring vårt hus, men min lilla ängel får vara inne hos oss. Hon bär  inte på två förgyllda ljus och ingen bok har hon i sin hand. (Visst kommer ni ihåg Astrid Lindgrens "Kajsa Kavat"?).

                

Min ängel, som jag ju visat i tidigare inlägg, har fått flytta runt lite i lägenheten. Ibland sitter hon i trappan, ibland vid sängen. Just nu finner man henne uppe i TV-rummet. Efter att all juldekoration har försvunnit har jag det ganska så enkelt här uppe. Det är mer eller mindre bara på denna lilla hylla jag har dekorerat.

                

Mina två ljushus från Walther & Co är placerade på hyllan, tillsammans med loppisfyndade ljusstakar. Ljusen som passar dessa ljusstakar är i storleken av julgransljus, men jag har hittat en variant som är dubbelt så långa. På så sätt tar det lite längre tid innan de brinner ner. På krokarna under hyllan hänger, tillsammans med ängeln, två hjärtan.

Det är inte bara hemma hos mig man hittar hus och änglar i kombination. Hemma hos mina föräldrar hänger denna tavla, med en ängel sittandes på ett hustak. En helt underbar tavla!


Så mycket mer blir det inte i dagens inlägg. Har det fullt upp i livet för tillfället. Mycket som händer på jobbet, och en hel del planer att realisera på hemmafronten. Ska snart visa...

Lite helgshopping

Till helgen hade jag planerat lite tid till att komma ikapp. Få lite undanplockat i lägenheten, måla några lister och kanske även dekorera lite på skänkarna i vardagsrummet. Dessutom hinna med en liten inköpstur, förhoppningsvis både till Miljömarknaden och till Ikea. Sen kom både jag och maken på att vi ska på Nyttårsbal på lördag. Oopps! 

Så medans jag inte hinner med det jag planerat får ni titta på lite bilder med fyndade ting från helgen resa - till Stockholm och Motala. Jag hade väl ungefär 3 timmar på mig i Stockholm och hann med några butiker. Inne på Bruka fick jag värsta stilleståndet och kunde inte riktigt komma på vad jag ville köpa av allt jag ville ha. För man (iaf jag) kan inte köpa allt i butiken. Det resulterade alltså i att jag gick ut igen utan någon påse. 


På Koffert hittade jag två söta strutar i tyg från Maileg. Dessa kommer att få hamna uppe i vårt arbetsrum, där jag planerar in några få detaljer i blått och turkost. Det stora L:et i rostad plåt köptes även det på Koffert, och ska upp på en vägg i sovrummet. Där inne har jag nämligen stora planer för en av väggarna - ska bara samla på mig allt jag behöver först. 


Förutom de två strutarna ska även de två besticklådorna i rotting få hamna i arbetsrummet. Helt perfekta till förvaring av syatteraljer. Dessa två inhandlades till halva priset på Berry Details. Och det var mer eller mindre det jag hann med i Stockholm. Förutom en härlig lunch på Lebanon Meza Lounge vid Berzelii park.   


Den stora begivenheten nere i Motala var ju S&K:s bröllop! Jag och två väninnor fick dock med oss en loppis på lördag förmiddag, där jag köpte den söta lilla kannan med gulddekor. Är väldigt förtjust i kannor och kunde inte motstå denna. Gulddekoren är dessutom helt felfri, något man inte alltid stöter på. Sju stycken gafflar med teakhandtag fick också följa med mig hem. Tycker de är så härliga i formen och kommer att passa utmärkt som små uppläggningsbestick. Några fynd som inte köptes (jag fäller en liten tår) var 3 stycken gamla skolplanscher, vackra gamla trälådor och en fin karmstol. Verkligheten kom ikapp och slog ner mig med sitt förnuft. Jag hade inte fått hem det på flyget. Får ta med bilen nästa gång.

Och ja - bröllopet var underbart! Bruden vacker, brudgummen stilig, kyrkan mysig och festen höll på länge...

Runt vår kamin

Så är jag då hemma och har landat i vardagen igen. Det har verkligen varit mycket resande den senaste månaden och det märks onekligen hemma. Halvuppackade resväskor, tax-free påsar och högar med smutstvätt. Inte speciellt roliga saker att visa upp i bloggen, men de finns där. Precis utanför kameravinkeln...


Idag tänkte jag visa er hur det för tillfället ser ut vid vår kamin i vardagsrummet. Denna lilla svarta har jobbat hårt i vinter, men snart kan den nog få sig en välförtjänt vila. Det börjar bli varmare ute och vi går mot ljusare tider. Härligt!Ett av mina två brickbord har sin permanenta plats här bredvid kaminen. Lika permanent är nog spegeln som är placerad på. Blockljuset, som står i en gammal form med en krans av euqalyptus runt sig, är en kvarleva från julpyntet. Bandet ,som då var rött, har bytts ut mot ett svart- och vitrutigt, och genast känns det som en mer vintrig dekoration. Det lilla svarta hjärtat är ett av fem som köptes på Åhléns rea nu efter jul.Som sagt så har det eldats i kaminen flitigt under vintern och således behöver vi praktisk och snygg förvaring för ved och annat nödvändigt. Den stora vita korgen köptes på IKEA förra vintern. Den mindre är från Indiska och här finns tändklossar, barkbitar och annat som gör det lite lättare att få igång en brasa.Den gröna ljusstaken kommer från Paradisverkstaden på Öland (vars hemsida bjuder på en massa fint) och är en julklapp från min lillasyster. Den tillhör serien Fröhus och jag tycker verkligen om både den organiska formen och den härligt gröna färgen. Perfekt nu när man känner för att få in lite vårstämning i hemmet.


Min vrå av världen

Så sjöng Peter LeMarc en gång i tiden - "Min vrå av världen". Ibland kan det vara väldigt skönt att ha en sådan. Någonstans där man kan samla energi och vara för sig själv en stund. Här i soffan har jag haft min vrå ikväll. Uppkrypen under en filt, med en kopp te och en inspirerande bok. Flera tända ljus förhöjer stämningen.


Jag ser att vårkänslorna börjar infinna sig hos många av er inredningsbloggare. Det är tulpaner, pärlhyacinter och pasteller som kommer fram. Just idag har jag svårt att hitta den känslan. Kanske märks det av bilderna? Den rutiga kudden, med fluffig kant, är från Lexington och är en julklapp från mina föräldrar. Den söta Mumin-koppen från finländska Arabia är även den en julklapp från mor och far. Jag har tur jag som har så snälla föräldrar.


 Boken jag läser heter "Komplett boende" och innehålla massor av härliga bilder. Jag tror dock att jag recenserar den vid ett senare tillfälle, för nu måste jag nog börja fundera på packningen. Åker hemifrån strax innan 6.00 imorgon bitti, så det kan ju vara skönt att inte behöva stressa med packningen då. En riktigt God Helg önskar jag er!

"Varje människa behöver en vrå av världen
Nånting dom kan kalla sitt
Detta huset kanske inte är mycket värt
Men det är det jag kallar mitt
Min vrå av världen"

Årskontroll

Inspirerad av ett Hemma Hos reportage från Sköna Hem har jag tillverkat en enkel väggkalender. Tillverkat och tillverkat...jag har använt Word och sedan printat ut kalendersidorna, en för varje månad. Hål har jag stämplat med en vanlig hålslagare. Ett svart band med små prickar håller ihop sidorna, och får även utgöra enkel dekoration.Anledning till att vi behöver en väggkalender är framförallt för att kunna notera födelsedagar. Vi, jag och maken, hör nämligen till den smått hopplösa skaran som kommer på att någon fyller år en eller två dagar försent. Alternativt kommer vi på det när vi är på jobbet, tänker att vi ska ringa på kvällen, och så glömmer vi bort det. Men nu har vi alltså en fin väggkalender där alla viktiga födelsedagar, alltså inte kungens utan typ pappas, och även andra händelser kan noteras. Som i helgen när vi far till Sverige för goda vänners bröllop!


Av denna anledning tänkte jag också skicka ut en liten efterlysning. Jag far till Stockholm fredag morgon och kommer att ha dagen på mig innan vi fortsätter med tåg ner till Motala på eftermiddagen. Vilka butiker i Stockholm måste jag hinna besöka? Ge mig tips, så att jag kan sätta ihop en effektiv plan för mitt spring genom staden...

2009 års planerade projekt

Nu är det vecka 3 och jag funderar lite på vart de två första veckorna av 2009 har försvunnit. Är ni verkligen säkra på att det har blivit ett nytt år? Och om det redan har passerat två veckor av detta nya år - vad har jag gjort dessa två veckor? Det helt ärliga svaret - ingenting. Det är väl tur att jag har 50 veckor kvar av 2009, så att jag hinner bli färdig med de projekt, stora som små, jag planerat.Det stora projektet är fortfarande renovering av lägenheten. Arbetsrummet ska färdigställas först, vilket innefattar ytterligare en målning av väggarna och så lister. Sedan ska en del möbler målas och andra ska köpas in. Och så det slutgiltiga piffet såklart. Därefter väntar den övre hallen, där det ska rivas ner strukturtapeter och målas. När det är gjort är övervåningen helt färdig och vi fortsätter ner en trappa till vardagsrummet.


Vardagsrummet blir vårt första stora projekt. Här ska det rivas en vägg, för att integrera "trapprummet" i vardagsrummet. Bröstpanelen i "trapprummet" ska bort, strukturtapeter likaså, samt den fuskpanel (typ gipsplattor med infrästa spår) som sitter på två av väggarna. Därefter ska vi ta bort vägg mot en liten nisch och på så sätt få en inbyggd bokhylla. Och så ska det ju målas och tapetseras. Dessutom ska trappan upp till övervåningen målas. När vi har kommit så långt är det bara köket och hallen/entrén kvar, innan vi förhoppningsvis känner oss nöjda. 


Förutom dessa stora projekt finns det ju en hel mängd funderingar och idéer på mindre. Kuddar som ska sys, väggdekorationer som ska tillverkas, lampor som ska hängas, möbler som ska fixas till och ljusstakar som ska tillverkas. Och så ska jag bli färdig med mitt lilla evighetsprojekt - pläden av virkade mormorsrutor. Som ni ser på bilderna har jag kommit en bit på vägen, men det är fortfarande mycket arbete som återstår. I skrivande stund har jag virkat 76 stycken rutor. För att få en pläd i storleken 120x180 centimeter, vilket är vad jag strävar efter, behöver jag 216 rutor. Skam den som ger sig! 

Att tillverka ett presentkort

Denna vecka har det inte blivit mycket bloggande. Jag har varit lite småsjuk, så kvällarna har spenderats i soffan efter att dagens arbete helt dränerat mig på energi. Jag har inte ens haft ork till att plocka bort något julpynt ännu. Denna energibrist betyder också att jag inte har speciellt mycket att blogga om, men lite inspiration till egentillverkade presentkort kan jag bjuda på.

I julklapp gav jag min lillasyster ett presentkort på en prenumeration av tidningen Elle. När jag beställde den fick jag en pdf-fil innehållandes ett presentkort att själv skriva ut. Tråkigt och opersonligt tyckte jag och bestämde mig för att tillverka ett eget, inspirerad av en katalog från Oleana och den lilla ficka katalogen kom i.


Av ett kraftigare papper inköpt på Panduro ritade jag upp och skar ut det som skulle bli fickan för själva presentkortet. Måtten är 12x18 centimeter, med två stycken 2 centimeter breda "flärpar". På framsidan av denna ficka ritade jag upp en ros, exakt samma som den som var på Oleana-fickan.


Innan jag limmade ihop fickan skar jag ut rosmönstret med en papperskniv. Visst tålamod krävdes, men det var faktiskt inte speciellt svårt. Efter att jag hade skurit ut den första biten suckade jag för mig själv och tänkte att detta kommer att ta tid. Men när jag väl fått in tekniken gick det ganska fort. Fickan limmade jag sedan ihop med hjälp av de två "flärparna".

Själva presentkortet tillverkade jag sedan av ett mönstrat papper som jag limmade fast på ett enfärgat tjockare papper. Måtten på presentkortet är ungefär 11x15 centimeter. Presentkortet lade jag sedan i fickan, så att den mönstrade sidan syns genom den utskurna rosen. På den andra sidan skrev jag för hand att detta var ett presentkort på en Elle-prenumeration och hur många nummer som skulle komma innan en ny betalningen behövs.  Längst upp på fickan stansade jag ut ett hål och knöt en rosett av ett enkelt sidenband.


Så lätt kan det vara att tillverka ett eget presentkort. Och dessutom är det mycket roligare att ge bort än ett utskrivet papper.

Adjö 2008 - Välkommen 2009

Så var det då nytt år och efter en härlig semester på två veckor är jag tillbaka i vardagen, med allt vad det innebär. Vad som planeras för 2009 kommer jag att skriva om i ett senare inlägg, idag hade jag tänkt berätta lite om vad som skedde under 2008.

2008 kommer för alltid att finnas kvar i mitt minne som ett underbart år. Och den händelse som lyser starkast är det som skedde den 20 mars, då vi gifte oss. På en sandstrand i Thailand vigdes vi och fick det bröllop vi drömt om och planerat för i flera år. Mannen i mitt liv och jag är knutna till varandra för alltid och det finns inte ord som kan beskriva hur mycket han betyder för mig.


Att gifta oss var ett naturligt steg och inte något svårt beslut. Det var däremot lägenhetsköpet. Efter massor av visningar och funderingar tog vi oss ur förvirringen och tog beslutet - att köpa  vår första egna bostad. Det var med ett visst pirr i magen vi signerade både köpekontraktet och lånepapprena från banken. Den 14 juli tog vi över lägenheten och följande månad blev en hektiskt tid med renovering. Sovrum och gästrum ville vi få klart till början av augusti, då vi flyttade in, samtidigt som vi fick besök av svärföräldrarna. 


Möjligen har denna något hektiska renoveringsstart resulterat i viss brist på motivation när det gäller resten och den stora renoveringsplanen har hunnit bli reviderad flertalet gånger. Men sen har också hösten gått i raketfart! Det känns som om det var igår jag tillbringade två veckor i Aberdeen (slutet av augusti, början av september). Maken kom över en helg och vi fyndade fantastiska tapeter från Laura Ashley, som ska komma upp i vardagsrummet. 


Vad resten av september och oktober försvann vet jag inte. Det jag kommer ihåg från hösten är en rolig bloggträff här i Bergen, i mitten av oktober, och en hel massa jobbresor ner till Stavanger. November och december försvann någonstans på vägen och så var det plötsligt jul och vi flög hem till Sverige och Sundsvall. Två härliga veckor har vi haft. Umgåtts med familj, släkt och vänner och njutit av härligt vinterväder. Gosat extra mycket med mammas och pappas keliga hund och mysiga katt (och ignorerat pälsdjursallergin), ätit gott och gjort av med lite pengar på shopping. 

Nu är det alltså ett nytt år - 2009. Jag ser framför mig ett underbart år med nya projekt och spännande utmaningar, både på jobb och privat. Gott Nytt År!  

RSS