Vitmålade ljusstakar


Något det finns mycket av på loppmarknader är mer eller mindre vackra ljusstakar i keramik, till en billig penning. Rent färg- och mönstermässigt passar de kanske inte riktigt min smak, men det går ju att fixa till.

                  


Jag har målat dessa med vit täckande porslinsfärg, inköpt på Panduro. Trots att den är täckande så har det krävts 4 lager. Jag vet fortfarande inte om de är helt vita. Jag tycker jag ser färgskiftningar, men det kan ju bero på att jag blivit lite "vitblind". De två första strykningarna målade jag med pensel, men det var svårt att få till en bra yta, så jag gick över till svamp på de två sista. Det blev mycket bättre och slutresultatet är en lite kornig yta.


                  

Jag är helnöjd med förvandlingen och nu när ljusstakarna är vita kommer formerna fram så mycket bättre. Just nu står de tillsammans i grupp, med mörkt lila ljus. En liten bukett med vitsippor och blåbärsris plockade jag in och placerade i en ljuskopp. Tändsticksasken har jag dekorerat med mönstrat papper och en liten rosett.


Ljusstakarna står på ett litet pottskåp i vardagsrummet. Ja, ska jag nu vara ärlig har jag burit allt till vardagsrummet, ställt upp och fotat för just detta inlägg. Det ser onekligen intressant ut med denna lilla pyntade hörna, i ett för övrigt kaosartat renoveringsvardagsrum.


                  

I pottskåpet ligger några av mina inredningsböcker. I nästa inlägg planerar jag att visa er lite mer av boken "The simple floral home". Tills dess får ni ha en riktigt fin långhelg och förhoppningsvis njuta av härligt vårväder. 


En kulram från Riga


Igår morse när jag åkte till jobbet var det helt underbart väder. Strax innan klockan åtta på morgonen hade jag solglasögon på mig! Lite senare på eftermiddagen blev det sämre och när jag skulle åka hem igen regnade det. Äsch då! Men när jag kom ut hängde den där speciella doften i luften. Ni vet den där doften av sommarregn. Jag älskar den doften, och då spelade det inte längre någon roll att solen hade gått i moln och solglasögonen låg nere i väskan.

                  


Idag visar jag er bilder på min kulram, som jag köpte i en antikaffär i Riga. Den är från 1920/1930-talet och kostade mig ungefär 140kr. Inte alls speciellt dyrt, i min mening, för en lite mer annorlunda souvenir. Dessutom är den i väldigt fint skick. Den eller de som tidigare har haft den i sin ägo har verkligen varit försiktiga.För övrigt känner jag mig lite stressad över vardagsrumsrenoveringen och det faktum att det går så långsamt framåt. Den här veckan har ju bara fyra arbetsdagar, men nu drar Bergen Fest igång och vi ska i kväll se Bob Hund och på fredag Bo Kaspers Orkester. Jag vill verkligen så gärna bli klar med vardagsrummet nu i helgen, men jag tror ärligt talat inte att det blir så. Tänk om man bara kunde blunda och önska...


Ett ting till flera ting


Att kunna använda något till flera olika saker är väldigt praktiskt. Då blir det oftast inte så att det hamnar i ett skåp och glöms bort. Om man dessutom använder sin fantasi lite, så kan man alldeles säkert komma på fler användningsområden än vad saken i sig tillverkades för.

                               

Själv har jag en stor glasburk som jag använder till allt möjligt. Jag köpte den på Åhléns för över ett år sedan och använde den då till att förvara stearinljus i. Med en liten söt etikett blev det en fin dekoration i vardagsrummet, förutom att det var ganska så praktiskt att ha ljus nära till hands.Tidigare i vår planterade jag hyacinter i den. Jag fyllde ungefär halva burken med jord, så att hyacinterna befann sig inne i den. Det gjorde dem dock inte länge, för de växte fort. Kan tänka mig att det blev lite av en växthuseffekt därinne, så det var bara att se till att fylla på med vatten ofta.

                   


Innan jul förra året användes burken för att förvara nyinköpta julgranskulor, i väntan på julgranen eller till någon annan av dekorationerna som kom upp. Numera står burken i arbetsrummet (det kreativa rummet!) med alla rullar av inslagspapper samlade i sig. Mycket praktiskt att ha de i närheten, vilket dessutom påminner mig om att jag måste få iväg den där presenten med posten. Får bli en av punkterna på helgens lista.


Med det önskar jag er en riktigt God Helg. Hoppas vädret blir fint och att solen värmer.


GreenGate


Vi är nog många som av olika anledningar samlar på oss en hel massa ting. Själv har jag en svaghet för porslin och keramik, och fyller regelbundet på samlingen med något nytt. Många bloggare är väldigt förtjusta i GreenGates produkter och jag är inget undantag.

                                 


Jag har så pass tur att det finns en härlig butik här i Bergen, Berthas Oldebarn, som har mycket GreenGate i sitt sortiment. Där har jag köpt de flesta av skålarna och caffe latte muggarna. Kannan är dock inköpt i Tyskland. Hittade en mysig butik i Celle, när jag var där på kurs förra året. Värmeljusstakarna är faktiskt från Sia, och matchar perfekt i både färg och mönster.


                  

Ikväll tror jag att jag ska krypa upp i soffan med en kopp te i en av mina fina muggar. Kanske unnar jag mig en muffins dessutom. Det kan jag nog vara värd efter eftermiddagens arbete, som planeras bli lite spackling och målning. Dessutom ska vi få trevligt besök för att undersöka omfattningen av fuktskadan vi upptäckt på krypvinden... Önska oss, eller snarare taket, lycka till!


Detaljer i arbetsrummet

                 

Så var det plötsligt måndag, den 20 april. Vart försvann den här månaden egentligen? Har världen snurrat så fort, medans vi varit instängda i vårt vardagsrum med renovering på schemat? På något sätt känner jag att jag missat något...


Eftersom vardagsrummet ännu inte är riktigt representabelt, och resten av lägenheten fungerar som lagerlokal, visar jag er idag bilder från vårt arbetsrum (tagna innan vi startade renoveringen av vardagrummet).


                 

Tallrikshyllan rymmer för tillfället inte speciellt många ting, men de som finns där är desto vackrare att titta på. Trähästen och zinkhjärtat, med en liten fotoficka, är inköpta på First Floor här i Bergen, och kommer från Walther&Co. Fotot är på mig och min lillasyster, taget i en fotoautomat i Schweiz för ganska exakt 9 år sedan.


Gardinkappan hängde förr i antingen mitt eller min lillasysters flickrum. Tycker den är supersöt och en liten gardinkappa är allt som behövs i detta lilla rum. Till höger om fönstret hänger Ballerinan. Jag bara måste visa henne igen, trots att jag gjorde det för inte speciellt länge sedan.


                 

På skrivbordet står numera Brunte Ett & Två, och på väggen där bakom hänger en liten anslagstavla, inköpt hos nätbutiken Lobelia. De två korten är handmålade av min mammas farbror. I många år målade han så fina kort till alla i släkten, som skickades ut till födelsedagarna. Jag tror att jag har omkring 13 stycken och nu får två av dem pryda arbetsrummet.


Bredvid anslagstavlan hänger en tavla tillverkad med datorns och internets hjälp. Jag hittade dessa små bilder hos en amerikansk tillverkare av väggkonst, Mel V Inc. Tyvärr skickar de inte sina varor hit till Europa, men det finns verkligen mycket fint att inspireras av.


                 

Bokhyllan försöker jag hålla så städad som möjligt, vilket betyder att mycket förvaras i lådor och askar av olika slag. På en av hyllorna ligger lite stuvbitar och en underbar bok om lapptäckstekniker, som min lillasyster köpt till mig i USA. I askarna i guld, turkost och vitt förvarar jag småting, som pärlor och trasiga smycken. Man vet aldrig vad man kan hitta på med sånt!

                 

Nu får vi se när nästa inlägg kommer och vad jag då kommer att visa för något. Just nu är det som sagt smått kaos hemma och jag ser väl inte att det kommer att bli någon ordning i det inom de närmsta dagarna. Så vi ser vad som händer i framtiden!


Projekt - hurts


Hurtsen uppe i vårt arbetsrum har varit en liten mini makeover, där jag försökt göra något mer spännande av en lite småtråkig möbel från Ikea. Den var från början ekfanérad och min första tanke var att måla den ljusblå, just för att accentfärgen uppe i arbetsrummet är blå/turkos. Dock kom jag på andra tankar när jag fann detta handgjorda papper i svart med elefanter i guld.

                 


Den vita färgen åkte fram och hursten målades med totalt fyra lager. De svarta hjulen byttes ut mot vita ben, som även dem kanske byts ut i framtiden. Jag ser nämligen för mig "klotben" i trä, men måste hitta sådana först.


På lådfronterna limmade jag sedan fast pappret med hjälp av decoupagelim. Ett lager lim på själva lådan och så ett över pappret, för att skydda ytan. Handtagen på orginalhursten var enkla små plattor i aluminium, vilket nu inte alls passade. I min ägo hade jag dock små porslinsknoppar i blått, inköpta på Indiska för många år sedan. Med porslinsfärg fick de rätt färg och matchar nu perfekt.


                 

Det är faktiskt riktigt roligt att förvandla en vanlig standardmöbel till något helt unikt. Det har inte heller kostat speciellt mycket. Färgen hade vi redan hemma, knopparna likaså. Inköpen som är gjorda är papper, porslinsfärg, decoupagelim och ben - en kostnad på ungefär 250:-. Enligt mitt tycke ganska så billigt för en möbel, som numera fungerar fint i vårt svart-vita arbetsrum.


Renovering bland vitsippor


Så var påsken över och jag kan konstatera att det här med renovering tar tid. Visst är man förberedd på att det inte alltid blir som planerat, men det är ju svårt att förutse hur långt från planen man kommer att landa. När ni läst de två meningarna förstår ni säkert att vi inte är färdiga med vårt vardagsrum. Men bättre att det tar lite längre tid och blir riktigt gjort. Jag kan i alla fall redan nu konstatera att det kommer bli riktigt bra!


Efter att ha rivit bort panel och golv, satt upp gipsplattor och spacklat, mår kroppen som den förtjänar. Dessutom är händer och armar fulla med små sår av olika slag, allt från söndertrasade nagelband till den där röda "jag sågar mig själv i handen"-märkningen. Men ganska så hel är jag fortfarande, vilket ju är bra eftersom vi fortfarande har en del målning, tapetsering, golvläggning och annat fix kvar.


När jag står där i vardagsrummet kan jag titta ut i slänten och njuta av vitsipporna som växer där. Går jag sedan in i köket och tittar ner mot bäcken som rinner förbi, då får jag se ännu fler. Det är första våren vi bor i denna lägenhet och jag är helt överlycklig över att vi har massvis med underbara vitsippor runt omkring oss. Det är verkligen ett härligt vårtecken!Med detta korta inlägg önskar jag er en god start på denna arbetsvecka. Själv ska jag idag hinna med tid hos både optikern och frisören, innan jag åker hem och slipar väggarna efter det, förhoppningsvis, sista lagret spackel.


Planer för påskhelgen


Ja, nu sätter vi igång med det hittills största renoveringsprojektet i den här lägenheten (och för oss dessutom). Nu ska vi renovera vardagsrummet! Vissa planerar för en påsk i skidspåren, andra på en skoter, eller så hemma i soffan med ett godisfyllt påskägg i famnen. Vi planerar att spendera den i byggdamm, med spackelspade, skruvdragare och pensel som bästa vänner. Vem har sagt att man måste vara traditionell när det gäller påskfirande?

                 


Lite av arbetet har vi faktiskt redan gjort, då vi i helgen som var rev ner väggen mellan vardagsrummet och det vi kallar för trapprummet. Trapprummet är (eller var) det rum där trappan går upp till loftet och rummet i sig var alldeles för litet för att användas till något vettigt. Dessutom var det här inne dörren ut till balkongen fanns. Att vi nu har rivit ner väggen betyder inte bara att vardagsrummet har gått från ~22 m² till ~30 m², utan numera har vi dessutom en direkt utgång till balkongen härifrån. 


                 

Förutom detta har vi även tagit upp ett hål i väggen, mot ett litet utrymme som tidigare fungerat som inbyggd bokhylla, men som av någon anledning satts igen. Vi planerar att sätta upp dörrar här, och utnyttja utrymmet till förvaring av stereo, skivor mm. Jag ska visa er bilder och berätta med om vad vi gjort lite senare.I och med denna renovering blir det inte heller speciellt mycket påskpyntat här hemma. Det lilla som har kommit fram är koncentrerat till TV-rummet och det är därifrån bilderna i detta inlägg kommer. Det fina påskägget och servetterna, som jag hade turen att vinna hos härliga Emmeline, kommer från Maileg. Den lilla kransen har jag tillverkat själv, med dekoration från en ljusmanchett inköpt på Rimi för 5 kronor. De små etiketterna med söta texter på norska köpte jag för ett par veckor sedan hos Berthas Oldebarn.Stort tack för alla snälla hälsningar om vårt arbetsrum, eller ja...det kreativa rummet. Här i Norge är det halvdag som gäller på Askonsdag och ledigt hela Skärtorsdagen, så nu tar jag en kort påskpaus från bloggen och återkommer någon gång nästa vecka. Ingen vila eller tid till att njuta av redan färdiga rum, utan fortsatt fokus på renovering är det som gäller!


Vårt fina arbetsrum


Vårt arbetsrum har förvandlats till ett härligt ljust rum, med goda förvaringsmöjligheter och bra med yta för arbete. Färgerna går i vitt och svart, med en del detaljer i blått och turkost. Jag är så nöjd!

Nu kanske vi egentligen inte ska gå så långt som att kalla det för arbetsrum, för ärligt talat, direkt mycket arbete kommer inte att ske här inne. Just därför är skrivbordet rent från datorer och alla sådana tillbehör. Vi behöver helt enkelt inte ett sådant skrivbord. Den gemensamma bärbara datorn befinner sig allt som oftast i soffan ändå. Kanske ska vi kalla det för ett kreativt rum, med flexibilitet att förändras med behoven.Den vita bokhyllan var tidigare betsad i en mörkbrun nyans, och lämnades kvar av de förra ägarna. Målad i vitt blev den mycket finare och smälter numera bra in i detta lilla rum. Vi använder oss av lådor för att förvara mycket av allt småplock som gärna hamnar i ett arbetsrum, det ger lite mer ordning och skapar dessutom ett renare intryck.


Tallrikshyllan är ett ommålat loppisfynd, som jag också försett med krokar. Här dekorerar jag allt efter humör. De två bladen med blomster är från en gammal flora, hjärtat i zink och den vita hästen från Walther&Co. Tre spikar i svärtat järn, nytillverkade, väntar på att jag ska komma på vad de ska användas till.

                 


Hurtsen i vitt, med lådfronterna tapetserade med svartmönstrat papper, binder samman de vita möblerna med det svarta skrivbordet. Detta är nyinköpt, från Ikea, och placerat som det är med en tanke bakom. Inte vill jag sitta och stirra in i en vägg, när jag kan blicka ut över rummet och känna kontakt med resten av lägenheten!


För nischen, som numera är målad helt i vitt, hänger ett randigt draperi, i vitt och turkost. Här bakom döljer sig hela härligheten av tyg, penslar, band, papper, symaskin och mycket mycket mer.Bakom skrivbordet hänger min underbara Ballerina av Cassandra Rhodin, en signerad littografi köpt via Rädda Barnen och deras Design för Barn Rättigheter. Möjligen får den flytta till en mer framträdande plats senare, måste bara vänja maken lite vid den först. Vi är nämligen inte alltid på samma planet när det gäller konst.Det hänger lite annat på väggarna också, men det tänkte jag berätta lite mer om i ett senare inlägg. Nu måste jag nämligen fundera vidare på nästa renoveringsprojekt, som faktiskt pågår för fullt.

Härlig hortensia


Igår gick jag och la mig vid halv tio. Jag som i vanliga fall, utan problem, kan vara uppe till tolv på vardagarna, har den här veckan varit riktigt trött. Hektiskt på jobbet, i kombination med pågående renovering, dränerar mig på energi och jag uppskattar verkligen möjligheten till att få tillräckligt med sömn. Något jag också uppskattar är blommor, och hortensia tillhör favoriterna. 

                 

                 

Denna, i vackert rosa och lime, köpte jag förra helgen och den pryder nu skänken i vardagsrummet. På fatet bredvid ligger en krans, som jag satt fast en liten fågel på. Tre blockljus i mitten. Svårare än så behöver det inte vara att dekorera - enkelt och kanske just därför, ganska effektfullt.


RSS