Svart & Vitt


När det gäller inredning och förändringar jag tar för mig hemma så arbetar jag på två sätt. Antingen funderar jag länge och väl, och vet exakt hur jag vill ha det när jag sätter igång. Det andra alternativet är lite mer spontant. Plötsligt har jag bara gjort något jag inte alls hade tänk mig. Båda varianterna kan ge positiva eller mindre positiva resultat...

Häromdagen hängde jag ifrån mig min Fais de beaux rêves skylt på knoppbrädan i TV-rummet. Dagen efter hamnade skylten med texten Velkommen också där och sedan rullade det bara på. Så det som från början var helt oplanerat har nu blivit en samling i svart och vitt.

                

Några olika hjärtan i svart, en liten rund spegel och ytterligare en liten skylt, denna med texten Tänd ett ljus. Bilden är en kopia av ett gammalt foto på min älskade lilla farmor med pappa i famnen. Jag satt och tittade på gamla foton igår och log från öra till öra. Underbara familjen och släkten - tänk vad oerhört mycket de betyder! 

Fyndad keramik


Den senaste tiden har jag fyndat en hel del på Fretex, bland annat en del keramik. Det är lite roligt det där med loppisar och secondhand butiker. Ibland kommer man ut tomhänt besök efter besök, andra gånger hittar man hur mycket som helst. Mina två senaste besök har varit av variant nummer två.

Nu i helgen hittade jag tre söta burkar med härlig text på. Jag har egentligen inte varit speciellt förtjust i sådant med text på, speciellt inte bruksföremål. Jag vill själv kunna bestämma vad saker och ting ska användas till och blir lite anti när det till exempel står sill på en skål. För hur ofta serverar jag sill? Och jag vill inte heller servera godis i en skål det står sill på.

                

Hur som helst, jag gav vika för mina principer. För kaffe, te och socker är ju faktiskt något vi alltid har hemma. Och så är dessa burkar superfina! Rymmer ungefär en 3/4 liter och är i perfekt skick. Att jag sedan fick betala 15 kronor stycket gör inte saken sämre.

För ungefär två veckor sedan fyndade jag också. En söt liten ljusstake med blått mönster för 10 kronor. Perfekt nu när jag är inne i en blå period. Jag fick dessutom med mig en helvit karrott. Det var så rolig form på locket att jag bara var tvungen att köpa den.


Jag gillar verkligen att hitta saker som passar in i den existerande samlingen. Det allra mesta av porslin och keramik här hemma går i vitt, blått och grönt. På så sätt behöver jag inte slaviskt samla på mig alla delar i en och samma servis, utan kan kombinera efter humör. Dessutom är det roligt att kunna köpa enstaka ting som sticker ut, men som fortfarande går bra ihop med det övriga. Det är väl egentligen på samma sätt som jag ser på heminredning. Att samla det man själv tycker om, och kombinera på sitt personliga sätt, det är det som ger det där lilla extra!

Brunte Ett & Två


För en vecka sedan fyndade jag en trähäst på Fretex. Hästen fanns för några år sedan i Ikeas sortiment. Det blev inte då att jag köpte någon, men nu slog jag till. Visst var den lite sliten och färgen avskavd här och där, men sånt kan man ju lätt fixa till. Det lilla överdraget i imiterat fårskinn gick lätt att ta bort och så målade jag med vanlig svart hobbyfärg. Har ännu inte bestämt mig riktigt om "fårskinnet" ska vara kvar, men än så länge så.

                

Den stora svarta hästen är alltså Brunte Två. Den lilla vita Brunte Ett. Han har funnits hemma hos oss sedan i julas, då jag fick honom i julklapp av mina svärföräldrar. Nu står Brunte Ett & Två på fönsterkarmen i trapprummet. Trapprummet är det lilla rum där trappan upp till övervåningen finns. I framtiden (i påsk) ska trapprummet slås ihop med vardagsrummet, men mer om det senare.


Tillsammans med Bruntarna hittar man vår fina ljusstake i glas, men skål av svärtat järn. Dessutom finns här fler vårblommor. Detta är påskliljor med det härliga namnet Bridal Crown. Blommorna är vackert gräddvita med svagt orange längst in. Dessutom doftar de helt underbart.

Nu väntar helgen, full av möjigheter. Hoppas det blir en riktigt God Helg för oss alla!

Många lappar små


Många lappar små blir tillsammans ett fint täcke. Tillsammans med lite tid och tålamod sydde jag det här lapptäcket jag till min mamma i 50-års present. Ska jag vara helt ärlig var det faktiskt inte färdigt till själva födelsedagen, utan blev en något försenad present (en fyra månader sisådär). 

Nu är jag faktiskt inte något proffs på detta att sy lapptäcken. Detta var det första jag gjorde och jag har sedan dess börjat på nummer två. Mönstrena ritar jag själv. Sitter med penna, linjal och rutat papper tills jag fått allt att stämma. Tycker det är jätteskoj...är det bevis nog på att man är nördig ingenjör?

                

När det gäller tyger jobbar jag utifrån "man tager vad man haver". Inte så att jag har alla tyger hemma, men med en billig stuvbit här och ett loppisfyndat påslakan där kommer man långt. Sedan blir det några få mer planerade inköp, för att få ihop det precis som jag tänkt mig, i de färger jag tänkt mig. Detta lapptäcke går i blått, rött och ljust biege. Baksidan är helt biege, samma tyg som bården.


Mitt nästa lapptäcksprojekt blir att, förutom att göra färdigt det jag faktiskt påbörjat, sy ett utav skjortor. Har en liten hög av skjortor som jag eller maken inte längre använder och hoppas på att högen snart är så pass stor att jag kan börja klippa till lappar. Men innan dess måste jag ta fram mitt block och min linjal och fundera lite...

Bokstavsschabloner

Etsy kan man hitta en hel massa spännande. Jag kan tillbringa timmar med att klicka mig fram och tillbaka bland vackra, roliga och fantasifulla ting. Tänk vad mycket duktiga människor det finns runtom i världen.

Mitt första köp från Etsy är faktiskt inte något fint hantverk, utan bokstavsschabloner i mässing. Härligt slitna, secondhand schabloner. Dessa ska jag inte använda mig av för egna pyssel, de ska upp på väggen i sovrummet. Om jag kan komma på en smart upphängningslösning. Det är inte bara dessa som ska upp, men ännu en sak på listan år avbockad. Nu gäller det bara att hitta resten, så att jag får till min vägg som jag vill ha den.

Schablonerna skiljer sig lite i typsnitt och storlek. Två stycken är ungefär 13 centimeter höga, med bokstäverna R och O. De andra fyra har ett annorlunda typsnitt och är ungefär 10 centimeter höga. Dessa har bokstäverna V, I, L och A. Tanken är alltså att dessa ska bilda ord passande till ett sovrum.

                 

ro


                  

vila

Jag hoppas annars att ni har haft en bra helg. Vi har bland annat målat lister till arbetsrummet. Ett litet evighetsprojekt som ännu inte är färdigt, men snart så. Listerna var obehandlade, så det har krävts ungefär 4 lager för att de ska bli heltäckande, vita och fina. Nu känner jag iallafall att vi har kommit oss en bra bit närmare slutet i renoveringen av arbetsrummet. Det ska verkligen bli härligt att få det klart och i och med det även få lite ordning på saker och ting.  
 

Härliga pasteller

Utanför fönstret är det gnistrande vitt och blå himmel. Ljuset ger energi och jag fylls, trots all snö, med en härlig känsla av vår. En härligt ljus vår, både ute och inne. Jag fyller vardagsrummet med vårlökar och ser hur det växer.
På skänkarna är det nu vitt och härliga pasteller.

                 

En nyinköpt spegel har kommit upp på väggen och reflekterar ljuset från två stora fönster. Spegeln är inköpt på Skeidar och jag är väldigt nöjd med den vita enkla ramen. Tror det kommer bli ännu bättre när vi har renoverat vardagsrummet och den fina tapeten från Laura Ashley har kommit upp. Jag och maken har för övrigt satt upp planen - under påskhelgen ska det renoveras vardagsrum!

                  

Vårlökarna är pärlhyacinter i härligt blått. Jag älskar den här blåfärgen och köpte både lökar där blommor redan har börjat slå ut och sådana där det precis börjat gro. På så sätt sprider man ut blomningen och kan njuta av dem ännu längre.


På skänken står även min julklapp till mig själv - den underbara tekoppen från Wedgewood. Det var kärlek vid första ögonkastet! Koppen tillhör serien Polka Dot Tea Story och är härligt rosa med blå prickar. Att den sedan levereras i en underbar ask i turkost och guld gör inte saken sämre.

                  

De fyrkantiga ljusstakarna i zink är köpta på Granit. Härligt enkla! Köpte två stycken, samt ett passande fat till som jag placerat ett blockljus på. Pärlhyacinterna är planterade i lite av varje. En stor blå och vitrandig skål, två vita soppskålar och så en liten blå skål med vita prickar från GreenGate. Jag är helt klart för att blanda och inte bara använda sådant som någon annan bestämt ska matcha. Jag köper istället mycket porslin i samma färgskala, just för att kunna blanda och göra intrycket lite mer "spännande och spontant".


Jag önskar er alla en riktigt fin helg!


Om det är någon av er som är intresserad av att veta så tillhör bilden med badkaret i det tidigare inlägget stilen New Romance. Om man nu ska följa boken iallafall. Själv tycker jag också, som någon även kommenterade, att det passar in i stilen Modern Rustic. Men det bevisar ju bara tesen - alla stiler kan blandas ihop!

Komplett boende

Boken Komplett boende hittar man i min lilla hög med inspirerande inredningsböcker. Här i finns fyra olika inredningsstilar beskrivna - Simple chic, Easy living, Moderna rustic & New Romance. Varje stilkapitel är uppbyggt på samma sätt och går igenom grundtanken, färger och material, för att sedan inspirera med miljöer under rubrikerna Välkommen, Sitta, Äta, Laga mat, Sova, Bada, Arbeta och Förvara.

                

Simple chic är en moderna version av den klassiska inredningen, med hållbar och tidlös design som ledord. Färgpaletten innehåller grått, vitt och naturfärger, så som aubergine, plommon och ockra. Material som mörkt trä, läder, ull och natursten utgör basen. Man eftersträvar enkelhet och harmoni, med det ska fortfarande andas lite lyx.

                                 

Easy living, det är djupa soffor och härliga schäslonger, lågt tempo och ett avspänt hem. Färger och material är ljusa, funktionella och sensuella. Färger som används är mjuka grå och biege nyanser, blandat med pasteller i blå, lila och rosa toner. Det jobbas med samspel mellan blankt och matt, strävt och slätt, hårt och mjukt.


Modern rustic
knyter an till livet utomhus, med naturliga material, dämpade färger och återhållsam utsmyckning. Gränsen mellan ute och inne suddas ut. Biege och brunt, med dovt grönt, blått och lila, utgör basen i färgpaletten. Material som sten, lera, ull, tovat och flätat kombineras med behandlat trä, i både mörka och ljusa toner. Föremål får gärna vara slitna repiga, rostiga och blekta. Växter utgör även en viktiga del i inredningen.

                                 

New romance bygger på kombinationen mellan romantik och modernism. Blomstermotiv och levande blommor är viktiga, gärna i orginella kombinationer och färgval. Former på möbler är dekorativa, men inte svulstiga. Färger som används är livfulla - rött, rosa, blått, lila och grönt. Olika stilar blandas, hemtrevligt med exotiskt, gammalt med nytt.

                

När jag tittar i den här boken och läser om de olika stilarna kan jag inte låta bli att undra - vilken stil är jag? Är det verkligen möjligt att bara hålla sig till en stil? Själv hittar jag något inom varje stil som jag tycker om. Dessutom hittar jag en hel del bilder som tycker kunde passa in under flera av stilarna. Vem av er vågar sig till exempel på att gissa till vilken stil bilden på badkaret tillhör?


Själv låter jag mig inspireras av alla vackra bilder och skulle jag välja blir det nog en kombination av Simple chic och Modern Rustic. Så det är väl bara att sätta igång? Boken avslutas nämligen med en del kallad Det praktiska. Här ska jag nog finna en hel massa råd och tips till att skapa det kompletta boendet. 

Till er information. Boken är i Sverige utgiven av Richters förlag 2001. Orginalet är nederländskt och heter 100% wonen. Flertalet författare, stylister och fotografer har varit inblandade, men huvudtexten är skriven av Chris Muyers. Tyvärr har jag inte hittat någon nätbokhandel som säljer denna bok.

Fulltecknad helg

Så var helgen nästan över. Fort har det gått och roligt har jag haft! Jag har nämligen tillbringat helgen i en keramikverkstad, vid en drejskiva. Två intensiva kursdagar som bara har ökat intresset för keramik. Det är svårt, kreativt, roligt, frusterande, kladdigt, givande och underbart. Det är vad det är. Nu till veckan kommer mina och kurskamraternas egentillverkade små underverk att råbrännas. På fredag ska vi träffas och glasera och sedan är det dax för slutbränning. Därefter får vi äntligen se slutresultatet. Spännande!


I och med att jag varit upptagen hela helgen har jag inte hunnit med något här hemma. Inte lider jag för det, men det betyder att jag inte har något nytt att visa er. Så dagens bilder togs snabbt i morse, utanför huset, på gata, i backen där vi bor. Det var ett sånt härligt ljus, för att inte tala om kallt. Minus åtta grader visade termometern i morse. För en föredetta Luleåbo kanske inte det ska vara så farligt, men man glömmer fort...


Nu är klockan kvart i nio och jag ska gå och duscha. Sen tänker jag krypa ner under täcket och läsa tills ögonen faller ihop. Alltså kommer jag troligen att hinna läsa ungefär två rader.

Sov Gott! 

De första vårblommorna

Ja då var det visst vinter igen. Här i Bergen började det snöa i onsdags och det är nu vitt, vitt, vitt. Jag har egentligen inget emot det, det är härligt vackert ute. Men jag längtar efter vår, sol och värme. För att inspirera mig själv visar jag därför bilder tagna förra helgen.

                

Här har jag nu samlat härliga vårblommor. En bukett med tulpaner och vaxblommor står på fönsterkarmen och lökarna är vita hyacinter. Personligen tycker jag att det är lite tråkigt att bara ha hyacinter till jul, det är ju faktiskt en vårblomma. Dessa ska inte bli lika kraftiga som de "vanliga julhyacinterna", utan ska få lite färre blommor. Vi får väl se.

De allra flesta av lökarna fick plats i en glasburk (ja...locket är undanlagt). De som inte rymdes planterades i en soppskål. Vem har sagt att man måste ha blomkrukor?
Mitt lilla pottskåp står til vänster om soffan i vardagsrummet, och fungerar som avlastningsbord. Eller extra dekorationsyta... Skåpet var tidigare vinrött, men målades vitt för kanske ett år sedan. I senaste flytten fick det lite omild behandling, då det ramlade ner från flyttbilen, vilket syns. Jag har egentligen inget behov av att fixa till detta just nu, men vi får se om det blir i framtiden.

Här i pottskåpet förvarar jag också mina inredningsböcker. Samlingen är inte speciellt stor, men de inspirerar med vackra bilder och miljöer. Hade tänkt återkomma med mer detaljerade inlägg om dessa böcker.

                

Nu hoppas jag att ni alla får en riktigt härlig helg. Själv ser jag verkligen fram emot mina helgplaner, men de berättar jag mer om på söndag.

Planer för arbetsrummet

Jag har nämnt tidigare att vi håller på och renoverar det rum som ska bli arbetsrum. Tidigare var det ett barnrum och ganska så slitet. Jag säger så här - när det renoverades senast var det troligen snabbt som var ledordet, vilket resulterade i att detaljarbetet inte blev det bästa. Men det kommer jag nog prata vidare om i ett senare inlägg, då jag visar er förebilder. Idag hade jag tänkt berätta lite om hur jag vill att det ska se ut när det är färdigt.


Rummet i sig är ganska litet, så tak och väggar kommer att bli vita. Vill försöka skapa en känsla av rymd. När det gäller möbler vill jag dock arbeta lite med konstraster. Vitt i all ära, men jag tycker det är så himla snyggt med kombinationen vitt-svart.Efter en del diskussioner här hemma har vi därför bestämt oss för ett svart skrivbord. Det kommer att bli ett relativt litet och nätt, som inte känns som en stor kolloss i det lilla rummet. En loppisfyndad stol i vitt kommer att få samma tyg på sitsen som det är på stolarna till matbordet, för att matcha dessa och på så sätt fungera ypperligt som extrastol när vi får många gäster.

                

Det allra viktigaste i ett arbetsrum är förvaring. I ett arbetsrum har man ju så mycket viktigt, som inte kan slängas, men som inte heller är speciellt roligt att titta på hela tiden. Som försäkringspapper, externa hårddiskar och kuvert. Dessutom ska det i vårt arbetsrum rymmas alla mina syatteraljer, så som tyger, och andra pysselgrejer.


Förvaringslösningen blir som följer. En liten nisch, där tidigare ägare inrätt en liten myshörna till barnen, byggs om till en bokhylla. En vanlig liten bokhylla, som kom med i köpet, ska målas vit, för att integreras så gått som möjligt med väggen.

                

Dessutom har vi en hurts med arkivmappar, för alla viktiga papper. En ganska tråkig standardhurts från Ikea, i ekfanér, som jag fått tillåtelse att måla. Dock inte vit eller svart, utan blå. Jag har nämligen bestämt mig för att använda blått som accentfärg till det svarta och vita. Gissar att det skapar vissa bilder hos er...ni får väl se i framtiden om det blev som ni tänkte...

Bilder i dagens inlägg kommer från Livingetc, Pottery Barn, och Lombok.


Inredningstankar

Jag frågade min man:
- Om du fick inreda vår lägenhet precis som du ville, vad skulle du göra då?
Hans svar:
- Jag vet inte riktigt.
 
Min första tanke var att det kanske är just därför jag "bestämmer" när det gäller inredningen här hemma. Men så enkelt är det nog inte. För även om inredning är ett av mina stora intressen så hade nog inte heller jag kunnat leverera ett detaljerat svar på den frågan, utan att få någon som helst betänketid. För när det gäller inredning måste man ju få tid till att fundera på hur man verkligen vill ha det.Jag vet att min man inte är passiv när det gäller inredningen hemma hos oss. När det är något som han verkligen inte tycker om sätter han ner foten, och envisare man får man leta länge efter. Men oftast verkar det som om han tycker att mina idéer är bra. Det är inte ens speciellt svårt att få honom att diskutera inredning och fundera kring framtida planer.


Varför skriver jag nu detta? Jo, det är ju onekligen så att det är mina initiativ och tankar som brukar gälla. Och jag vill ju också att min man trivs här hemma, vi är ju faktiskt två stycken som bor här. Så då måste jag fråga:
 - Tycker du att vi har det fint hemma?

Och jodå, det tycker han att vi har. Men sen säger han även att om han hade bestämt helt och hållet hade det inte funnits så mycket småpryttlar... Antar att han syftar på de där hundra ljusstakarna, flertalet vaser och alla andra dekorationsprylar.


Så jag ska försöka, försöka att inte fylla alla ytor med pryttlar. Jag ska jobba på att tycka att elektroniska prylar ska få synas. Och jag ska hålla mig ifrån att vilja måla allting vitt. Och min älskade make kommer troligen låta mig hållas, även om jag köper en ljusstake till. Tänk vilken tur att jag hittade just honom!

Ber om att få ursäkta mig för min bortavaro den senaste veckan, både när det gäller min egen blogg och besök hos er andra. Det har helt enkelt inte funnits tid över. Jobbet har kallat.

RSS