Renovering arbetsrum del 2


Vad har vi då gjort i arbetsummet? Vi började med att riva ner den strukturtapet som satt ytterst. I och med detta följde det mesta av de underliggande tapetlagren med, vilket resulterade i att vi på vissa ställen kom ner direkt till spånskivor. Spånskivor drar lätt åt sig en hel massa färg. För att försöka undivka detta målade vi först väggarna med två lager färg blandat med tapetklister (50/50 blandning). Ett tips från pappa, som vi även använde oss av när vi renoverade sovrummet.

                 

Det som är lite roligt när man river ner tapet, är ju att titta på de tapeter som tidigare använts. Under strukturtapeten hittade vi två olika varianter. Jag vet inte riktigt om jag vill veta hur det egentligen såg ut i detta lilla rum, med de grafiskt mönstrade tapeterna på alla väggarna. Jag älskar tapeter, men det måste vara rätt tapet på rätt plats.

Därefter följde spackling, slipning och målning. Totalt blev det fyra lager vitfärg på väggarna. Även taket målades vitt, och så även alla lister. Om ni inte visste det redan - det är tråkigt att måla lister! Golvet behöll vi som det var. Det är samma golv som ligger på hela övervåningen och det ger ett enhetligt intryck. Med allt annat vitt blir känslan fortfarande förstorande och rummet känns nu mycket ljusare än det var innan.Väggen mot den lilla garderoben rev vi ner. Ingången hit in var så liten, att det inte hade funnits möjlighet att använda garderoben till praktisk förvaring. Isället fick vi en nisch, ungefär 50 cm djup och 90 cm bred, där vi har satt upp hyllplan. Plöstliga sväljer detta utrymme en hel massa saker och allt är lätt komma åt.

Nu när rummet är färdigt är det ett ljust´, praktiskt och användbart arbetsrum, där vi kan sitta och surfa vid datorn eller kanske sy ett par gardiner. Kommer ni ihåg mitt inlägg rörande inspiration för denna renovering? Till helgen tänkte jag visa er hur det blev, om nätverket hemma vill fungera och jag hunnit ta bilder.

Renovering arbetsrum del 1

                 

Idag blir det inte de vackraste bilderna, för idag visar jag er hur det såg ut i det rum som numera är vårt arbetsrum. Rummet ligger, tillsammans med TV-rummet, uppe på vårt loft och till skillnad från TV-rummet, där taket gå upp till nock, har detta rum ett innertak som gör att takhöjden endast är ungefär 210 cm.


Den låga takhöjden gör att rummet kan kännas litet och det blir då väldigt viktigt med färgval. Taket var från början vitlaserat, väggarna vitmålade. I och med att taket var mörkare än väggarna skapades känslan av att taket trycktes ner emot en.

                 
 

En nyans i taket, en på väggarna. I kombination med de obehandlade listerna i furu och golvet i ljust trä blev det för mycket och alldeles för rörigt för detta lilla rum. Dessutom fanns här en liten inbyggd garderob - med väggar, golv och tak i starkt blått.   


För att ytterligare försämra känslan härinne var det arbete som tidigare gjorts väldigt slarvigt utfört. På sina platser hade det helt enkelt inte målats, som längst ner på dörrkarmen där en mörk grön färg fått vara kvar. Glipor mellan golv och dörrkarm/lister. Den synliga murstocken var vitmålad, men mot golvet hade det lämnats omålat, dessutom med sprickor i murbruket.

                 


På det hela taget gav rummet ett stökigt intryck, även när det var helt tömt på möbler och annat. Det positiva var att det inte var speciellt svårt att göra något åt det. Tid och vitfärg, det har varit grundreceptet. Mer om det i nästa inlägg.

Vi har lite problem med internet här hemma, så jag har tyvärr inte haft goda möjligheter till bloggning. Nu ska vi se om jag får iväg detta inlägg...


På vandring i Riga


Vi har ju tillbringat helgen i Riga, en stad som verkligen bjuder på skiftande intryck. Gamla stan, som härrör från medeltiden, pampiga byggnader i Jugendstil, moderna köpcenter och marknaden, där allt från kött till fiskeredskap kan inhandlas.

                 


I Gamla stan vandrar man omkring på kullersten, i trånga gränder. Färgerna på fasaderna skiftar från hus till hus och överallt finns detaljer som fångar ögat. Kyrkor finner man lite överallt och när man känner sig frusen finns små konditorier, med härliga bakelser och varför inte ett glas champagne?


                 

När man har sett det mesta i Gamla stan kan man vandra vidare till Art Noveau (eller Jugend) kvarteren. Vilka helt fantastiska dekorationer dessa byggnader har! Speciellt effektfullt blir det då vissa av husen är nyrenoverade och andra står där vackert slitna av åren som passerat.


                 

Riga bjuder verkligen på en salig blandning. Det som slog mig är att det inte alls är så "östeuropeiskt" som jag förväntat mig, snarare ganska så skandinaviskt. Det kanske inte alltid är så lätt att göra sig förstådd på engelska, men folk är trevliga och hjälper gärna till. Man bör också hinna med ett par museum - Ockupationsmuseumet är riktigt intressant och Historiska museumet bjuder på en fantastisk samling av kyrkofiguriner i trä.


                 

Så efter en helg med många kilometer under fötterna känner jag mig fylld av energi. Tänk så härligt det kan vara att bara komma bort ett tag och tänka på andra ting än jobb och renovering. Nu sätter vi igång igen!


Detaljer i sovrummet

                  

Efter att ha visat er lite översiktsbilder från sovrummet i det tidigare inlägget, går jag idag in på detaljnivå. Taklampan är helt klart en favorit. Jag vet inte om det är den organiska retroformen som gör det, eller att den är tygklädd, men jag tycker om den! Bordslampan med den härliga foten har hängt med länge och är ett loppisfynd från studietiden i Luleå. I askarna förvarar jag en del av mina smycken.


                  

De tre ikonerna är inte de enda religösa inslagen härinne, men jag blandar ganska friskt. Det kinesiska Fu lejonet, den lille Ganesha figuren och tavlorna med buddistiska munkar och statyer finns också här.


                  

På min stege hänger en galje med virkat överdrag. Den har min farmor gjort en gång i tiden, och jag och min syster hade varsin när vi var yngre. Denna hittade jag till min lycka hemma hos föräldrarna, i en garderob i källaren. Jag vet inte om just denna ursprungligen var min eller min systers, men jag fick lov att ta den.På sänggaveln står min fina stjärnljusstake från Lisbeth Dahl, tillsammans med tre värmeljusstakar i keramik. Dessa tre har jag drejat själv utav porslinslera. I botten har jag stämplat in en krona. Den syns ju inte när ett värmeljus står över, men en liten extra detalj är bara roligt. Ett rostigt A, som i vårt efternamn, och två vita orkidéer, det ger lite extra  piff .


                  Jag hoppas att ni alla har haft en riktigt fin helg. Jag och maken har varit i Riga, en liten helgtur för att fira vår bröllopsdag. Tänk att det redan gått ett år sedan den där underbara dagen!


Vårt sovrum


Det där med att färdigställa projekt kan ta sin lilla tid. Det är bara en liten detalj kvar, en liten detalj som blir kvar under en väldigt lång tid. Så har det varit med vårt sovrum. Någon kanske minns, trots att det var väldigt länge sedan, ett tidigare inlägg om renoveringen (här) och nu är det hör tid att visa er hur det faktiskt ser ut idag. Den lilla detaljen, taklisterna, är nu uppsatta!


Sovrummet går i lite andra färger än resten av lägenheten. En av anledningarna till detta är att rummet i sig är inrett för att matcha en stor tavla, som vi köpte till oss själva i bröllopspresent. Tre av väggarna är målade i en cappuchino färgad nyans. Väggen som sängens huvudgavel står emot är tapetserad med en tapet från Duro.Sängen är köpt på Ikea och huvudgaveln är helt suverän vad gäller förvaring. Här ryms det massor av tidningar, böcker och annat viktigt. Att hyllorna dessutom går att skjuta in är riktigt praktiskt, då kan man lätt städa undan och gömma allt.


Som avhängning för kläder har vi tillverkat två stegar. Rummet är nämligen ganska långsmalt och dessa tar upp lite golvyta. Stegarna är betsade i en mörkbrun nyans, vilket tar upp det bruna i tapet och tavla.Trots allt det bruna i rummet är det ljust här inne. Fönstret är stort och de flesta textilier går i vitt. En stor spegel, i form av en skjutdörr in till garderoben, gör också sitt till för att sprida ljuset. Förutom skjutdörren finns härinne även en midre spegel från Village.Själv tycker jag att valet av färger här inne har blivitväldigt lyckat. Ljuset är behagligt och det är verkligen rofyllt. Sover som ett litet barn gör jag på min kudde!     


I trapphuset


Som jag nämnt tidigare bor vi i lägenhet och delar därmed trappuppgång med tre andra lägenheter och dess innehavare. Trappuppgångar är kanske inte speciellt spännande och de flesta lägger nog ner väldigt lite tid (eller ingen alls) på att försköna dem. En namnskylt på ytterdörren kanske?


Dock är ju trappuppgången ett av de första intrycken vi ger våra gäster och jag har därför fixat till lite alldeles utanför vår ytterdörr. Jag vill att det ska kännas välkomnande och lite trevligt för våra gäster att vänta på att vi öppnar dörren. Viktigt har dock varit att hålla det enkelt. Det är ju ändå en trappuppgång och människor måste ju kunna ta sig smidigt förbi. Nu har vi ändå ganska tur som bor högst upp i ett hus med totalt fyra lägenheter. Inte allför mycket spring i trapporna alltså.

                

De tidigare ägarna till vår lägenhet lämnade efter sig tre skoskåp härute. De är i vit plats och absolut inte de mest exklusiva, men de passar ypperligt för förvaring av träningsskor och kängor. På det översta skoskåpet har jag klistrat fast bokstäver inköpta på Panduro - Velkommen hjem til oss. Vi bor ju trots allt i Norge...


På skoskåpet sitter en Buddha och på väggen hänger en krans. Jag köpte den här kransen på Pentik förra året och har nu tagit fram den ur gömmorna. Härligt vårig är den och Buddhan ger en känsla av ro och stillhet.

                                 


Knoppbrädan var tidigare obehandlad, men målarpenseln åkte fram för att den skulle matcha skoskåpen bättre. Med ett litet zinkhushänge från Walther & Co som mall har jag tillverkat små hus utav scrapbook-papper. Paraplyet är en kär favorit, som inte används annat än till dekoration. Jag hittade det övergivet, en sen natt i Schweiz för 10 år sedan, och det har hängt med mig sedan dess.


                

På golvet hittar man, om man känner att man har behovet, mina slit och släng gummistövlar. Dessa tar jag på mig när jag till exempel ska gå ut och hämta posten, eller hugga ved.  Jag har alltså ett par gummistövlar till, för om det är något man kan behöva som boende i Bergen så är det gummistövlar. Och paraplyer. Även sådana som inte enbart är till dekoration...


Silverbestick


Vi är nog många inredningsbloggare (och säkert många andra också) som lider av viss samlarmani. Det är alltifrån kuddar och ljusstakar, till kannor och gamla plåtburkar. Själv har jag ett flertal samlingar jag sköter om, vissa mer än andra. En samling som inte har utökats på ett tag, men som verkligen inte har blivit bortglömd, är min samling av matbestick i silver.

                


Jag är inte alls brydd i att hitta samma sorts bestick, snarare tvärtom. Varför samla på bara en variant, när det finns så många vackra? Förra veckan la jag fram dem alla på skänken i vardagsrummet och de utgör ett mycket vackert stilleben.


Förutom att de är väldigt dekorativa är det roligt att försöka lista ut hur gamla de är. På vissa är stämplarna så slitna att de är svåra att tyda, men de allra flesta klarar jag av att bestämma tillverkningsår på. Tre är från 1800-talet, den äldsta från 1843. De från 1900-talet  är från 1906 till 1965.


                

När det gäller samlingar tycker jag att de ska användas och äkta silverbestick tål att användas. Det gäller bara att sköta om dem på rätt sätt, vad gäller förvaring, diskning och putsning. Vissa av mina bestick har ju hängt med under över 150 år och använts vid många middagar. Därför kommer inte mina att få ligga här som dekortion speciellt länge, de kommer att få flytta tillbaka till den "säkrare" förvaringen, så att de klarar av många år till!    


Vita broderade örngott


Så har det börjat regna igen. Det har varit torrt och fint i två dagar, och våren har hängt i luften. Jag vet ju att lite regn (om det nu finns något i Bergen som kan kallas lite regn...) inte raderar våren, men känslan är borta. Doften av vår när man kommer ut är inte där längre. Och tydligen ska det nu regna i en vecka...

Ja, ja. När inte vädret är på min sida får jag glädjas åt andra ting. Och till dessa ting hör mina fyndade örngott. Jag har verkligen shoppat massor på Fretex den senaste tiden, känner att jag är inne i ett "loppisrus". Senast igår fick jag med mig något nytt hem... Att det finns två Fretex butiker på vägen hem från jobbet innebär en del besök.

               


Dessa två örngott hittade jag för ett par veckor sedan. De är ju verkligen helt underbara, med spets och brodyr. Det ena har infälld spets på vardera kortsida, det andra har en infälld spetsbård och ett broderat monogram. Priset var ju egentligen riktigt löjligt med tanke på det arbete som lagts ner. På den ena kudden finns till och med en liten märkettiket som visar att det är ES som har sytt just denna.Förutom är de är helt underbart vackra är de riktigt stora, ungefär 50x70 cm respektive 60x60 cm. Några innerkuddar i den storleken har jag ännu inte, så för detta fototillfälle fick jag vika ihop två sommartäcken. Så fort jag har köpt riktiga innerkuddar kommer dessa två skönheter att få flytta upp till soffan i TV-rummet.


                

En riktigt GOD HELG önskar jag er. Själv ska jag pussa extra mycket på maken, som kom hem igår. Vad har ni för planer?


Okontrollerat kaos


Idag har jag faktiskt inte mycket att bjuda på. Det råder kaos i lägenheten just nu. Tyvärr inte ett kontrollerat, hanterbart kaos. I vardagsrummet ligger gardiner till sovrummet och väntar på att fållas. I hallen ligger två nya trasmattor och väntar på att jag ska få bort stoppning och tyg från TV-rumsgolvet, där jag klär om en stolsits till stolen som målas i arbetsrummet, tillsammans med en bokhylla. Dessutom ligger det saker överallt, tvätt hänger på tork och blommorna ropar hest efter vatten. Får nog tillbringa imorgon kväll med att plocka undan lite, så att maken klarar av att ta sig in i lägenheten på torsdag.

               

Jag har stora planer och förhoppningar på att situationen ska se helt annorlunda ut på söndag. Då ska det förhoppningsvis vara färdigt för inflyttning av möbler i arbetsrummet. Ett lager till med färg på bokhylla och stol, sedan kan jag börja med förvandlingsnumret av hurtsen.


I nästa inlägg hoppas jag kunna bjuda på lite nya fynd, om jag hittar igen dem. Nu ska jag gå ner och sätta upp skylten Varning för kaos på ytterdörren...

Ett härligt sken


Jaha. Så var den här helgen snart slut. Tänk vad fort tiden går ibland! Här har det faktiskt hänt en hel del under dessa två dagar. Vi har satt upp lister och fixat med elkablar, spacklat och målat möbler. Vi har verkligen tagit ett stort steg framåt när det gäller renoveringen av arbetsrummet och det är så skönt. Nu kan jag faktiskt föreställa mig att detta ska bli bra...

Än så länge är det ju inte tid för möblering och dekorering i arbetsrummet, så utlopp för sådana behov får hållas till andra rum. I TV-rummet har jag till exempel satt upp en ljussling, runt dörren som går ut till trapphuset. TV-rummet ligger ju uppe på loftet, som långt innan vi flyttade hit fungerade som torkvind. Dörren finns fortfarande kvar, men är av förklarliga skäl inte välanvänd längre.

                                 

Inspirerad av Fröken Fräken och ett inslag hon gjorde i höstas har jag uppgraderat min ljusslinga lite. Blommorna har jag tillverkat av astralit, den sorts papper man kan använda för tillverkning av lampskärmar. Två stycken blommor  per lysdiod, vilket totalt betyder 80 blommor. Ja...det tog tid... Men när resultatet blir bra så tänker jag ju inte på det såhär i efterhand.

                

Ljusslingor ger ett härligt ljussken och här uppe på loftet passar det perfekt. Lite tända ljus och en bra tidning, då kan jag sitta här länge och mysa. Faktum är att det är just det jag gör nu. Jag myser och sätter upp planer för veckan som kommer. Nu i eftermiddags skjutsade jag nämligen maken till flygplatsen och jag är tills på torsdag helt fri till att hitta på en hel massa hyss här hemma....

RSS