1:a Advent + Utlottning

Ni har väl tänt första ljuset i adventsljusstaken? Vårt tändes i morse till frukosten och blev verkligen startskottet till en adventspyntar och -fixar dag. Jag har bakat, lussekatter och kryddkakor, tillverkat en krans, planterat hyacinter och mycket mer. Maken har varit duktig och satt upp adventstjärnorna, samt målat och huggit ved. Så nog har vi varit aktiva här hemma hos oss!

Årets adventsljusstake består av fyra stycken vita blockljus, med de små sifferskyltarna som jag visat tidigare. Placerade på en bricka av zink, tillsammans med tallkottar, blev det både enkelt och adventsfint. Det positiva med blockljus som adventssljus är att de kan tändas ofta, utan att man riskerar att första ljuset är en pytteliten stump vid fjärde advent.


 Adventsstjärnorna har alltså också hängts upp idag. Vi har inga elljustakar i fönstrena. Jag har lite svårt för elljusstakar. Det är inte så att jag inte hittar några jag tycker är snygga. Det är bara det att jag inte riktigt tycker att de känns rätt hemma i våra fönster. Alltså är det bara stjärnor här och på bilderna nedan ser ni två av dem. Lite svårt är det allt att få ta bra bilder.


Till sist är det så dax för utlottning här på bloggen. En av kriterierna i "Använd det du har" utmaningen, som Bea drog igång, var ju att lotta ut några av alstrerna. Jag har valt att lotta ut följande:


Totalt finns det alltså fyra vinster. Och eftersom denna utlottning är en del i en antagen utmaning så gäller de reglerna även när det gäller hur själva utlottningen ska gå till. Alla som vill ha chansen att vinna länkar till tävlingen i sin blogg (vill du så låna bilden ovan) och lämnar en kommentar till detta inlägg. Dragningen kommer att ske den 2:a Advent.

Nu är det snart dax för middag och lite senare ska vi dricka glögg och smaka på de nybakta lussekatterna.

Ha en riktigt fin 1:a Adventskväll!

Herr Gris

Så är det då dax att presentera mitt pyssel nummer 4 i "Använd det du har" utmaningen. Ska jag vara ärlig så har jag faktiskt varit färdig med detta pyssel i ett par veckor. Och tur är väl det, för denna vecka har jag inte haft tid alls till något pysslande.

Tyget jag använt mig av är ett gammalt påslakan jag köpte för flera år sedan på loppis. Det var ett dubbelpåslakan, så jag fick vädligt mycket tyg för de 25 kronorna jag betalade. Jag säger var ett dubbelpåslakan...för detta tyg har använts till en massa olika projekt genom åren, så numera finns det faktiskt inte så mycket  kvar.  Jag använde mig också av en bit vitt sidentyg som jag fann djupt nere i tyglådan. Två träknappar och ett brunt band med texten "God Jul" hade jag också hemma. 


Vad blev det då? Jo, det blev en Herr Gris. Han heter så. Herr Gris står placerad på fönsterkarmen i ett utav fönstrena i vardagsrummet. Brevid två stycken vita amaryllisar.


Mönster och beskrivning till Herr Gris hittade jag här, där du också hittar mallar och beskrivningar om du vill sy ett lamm eller en anka. 


Jag är väldigt förtjust i Herr Gris och genom att byta ut bandet runt magen kan han passa fint in oavsett vilken säsong det är.
 
Imorgon är det 1:a advent. Jag återkommer då, med lite adventsmys och utlottning!

Renoverade stolar

Kommer ni ihåg stolarna vi köpte för ett par månader sedan? Det har tagit ett tag, men nu är alla 4 fint målade och har nytt tyg på sitsarna. De var ju vita redan då vi köpte dem, med det behövde absolut bättras på. Så fyra stolar har slipats och därefter målats med två lager vit färg. De var från början målade i en ganska så blank färg, men nu valde vi en matt vit färg. Kände att det passade bättre till bordet i massiv ek.

Matbordet står i vardagsrummet, då köket är för litet för ett stort bord. Under bordet ligger en likadan matta som vid soffan (syns i förra inlägget), för att binda ihop de två delarna. Mattorna, som är inköpta på Åhléns, är vävda i ett diskret rutmönster, i vitt och biege. Bilderna togs i helgen, då vi hade strålande sol och en massa snö. Därav de extremt vita fönstrena.


Det hemska och slitna orange/bruna tyget är ett minne blott. Dessutom har vi bytt ut stoppningen. Kändes lika bra att göra det ordentligt. Tyget som nu sitter på sitsarna är ett smalrandigt grovt bomullstyg, inköpt på Stoff og Stil (eller ja...Stoff och Stil för er som bor i Sverige...). Naturvitt och grågrönt i färgen.

Hemma i lägenheten har jag nu börjat adventsstäda! Härligt att få det gjort, så att man kan börja med det som är roligt - att adventspynta! Igår hann jag dessutom med en snabb tur till två av mina favoritbutiker här i Bergen. Blev ett par inköp. Ett fat i zink till adventsljusstaken, några julgranskulor i fattigmanssilver (kan aldrig motstå...), ett ljushus från Walther & Co och ytterligare några småsaker. Lyckades göra av med en massa pengar på väldigt kort tid...

Vintriga kuddar

Så var det då måndag igen. I helgen har vi bland annat målat tak i arbetsrummet, varit ute och njutit av snön och solen i skogen, och börjat städa så smått. Man vill ju ha det fint omkring sig til 1:a advent.

Nu när vintern gjort sitt inträde här i Bergen, och advent är i antågande, kände jag att det var dax att byta ut kuddarna i soffan. Fram tills nu har det legat två randiga kuddar, i lite mer somriga färger, från Linum i soffan. Nu har det dock inhandlats nya kuddar, vilket medförde lite mer vinterstämning i soffhörnan.


Vår ljust biege soffa har delvis täckts av  ett quiltat överkast i vitt. Överkastet är från Indiska och ska egentligen ligga på sängen. Anledningen till att det hamnade här är för att vi för tillfället tvättar sittkuddsöverdragen. Men jag tycker att det blev ganska så fint med överkastet såhär, så nu vet jag inte riktigt var jag ska göra. Det är ju inte så att vi bäddar sängen med överkast alltför ofta...

Vi har inget soffbord vid soffan. Vi har väldigt sällan behov för ett bord här, och de gånger man vill ha något tillsvarande att ställa en kopp på fungerar en bricka på fotpallen lika bra. Soffhörnan är placerad framför kaminen och detta är verkligen myshörnan i lägenheten. Med en fotpall framför soffan, istället för ett bord, blir intrycket mjukare och det är precis vad jag varit ute efter. Nu när jag dessutom har lagt en fårskinnsfäll över pallen blir det bara ännu härligare. Att tända några ljus och krypa upp i soffan med en tidning, med elden sprakande i kaminen, är verkligen den perfekta avslappningen.


Sen hade jag ju köpt nya kuddar. Det var ju det jag började med... Mina snälla syskon gav oss ett presentkort på Marimekkobutiken då det besökte oss i somras. Och nu har vi äntligen köpt något för det! Dessa två kuddar kändes bara så rätt när jag såg dem. Och snälla maken var helt med på noterna och lät mig bestämma. Mönstret heter Lumimarja (snöbär) och går i vitt, biege, grått och silver. Helt underbart fina och de matchar perfekt till soffan och de andra färgerna runtomkring.

Som ni kanske lägger märke till ser det ganska så tomt ut på väggen ovanför soffan. Här ska det upp tavellister i framtiden, för att kunna ha lite valmöjligheter och byta ut tavlor och dekorationer ibland. Detta blir dock inte förrän vi har renoverat vardagsrummet. Det kanske inte syns på dessa bilder, men på väggarna sitter det en strukturtapet som bara måste bort. Men mer om planerna för vardagsrummet vid ett senare tillfälle. Om ett halvår eller så. Vardagsrumsrenoveringen står nämligen som nummer fem på listan. Och med tanke på vår renoveringstakt lär det ta ett tag innan den fula stukturtapeten byts ut mot något annat - en målad vägg eller den fina Laura Ashley tapeten. Det återstår att se.

Broderat hjärta

Här hemma fortsätter pysslandet och idag är det dags att visa projekt nummer tre i Använd det du har utmaningen. Jag kan ärligen säga att den här veckan var det inte speciellt lätt att komma på vad jag skulle göra. På onsdagen stod jag och stirrade på tyghögen, utan att komma på någonting. Inget kändes riktigt skoj. Men så på torsdagskvällen släppte det. Utav en gammal stuvbit i vit bomull bestämde jag mig för att tillverka ett hjärta. Inte så orginellt i sig, så för att piffa upp min lilla skapelse broderade jag med rött ett litet mönster jag ritade själv.


Det är ju välidgt populärt med fåglar, i alla olika former, som dekoration numera. Och inte vill jag vara sämre! Så en liten fågel på en järnekskvist - det var vad det skulle bli. Sen är det kanske inte alltid så lätt att få till det man skissar upp på papper, när man ska brodera å fri hand. Men jag är ganska så nöjd med slutresultatet.


Jag hade inga röda pärlor hemma, så det blev vita istället. Sen var det bara att sy ihop, stoppa och sy igen. Låter enkelt va?

På bilden ovan får ni också se hur det ser ut utanför vårt köksfönter. Snön har fortsatt att falla och det är verkligen härligt vitt ute. Med det önskar jag er en trevlig helg! 

En ängel i trappan

I vår trappa upp till loftet sitter det en ängel. En ängel i vita kläder och med ett rosa hjärta i famnen. Jag skulle gärna skriva att jag har sytt henne själv, men så är inte fallet. Hon är sydd av tjejen som har bloggen På landet mot skogen och jag köpte ängeln av henne tidigare i år. Hon, alltså ängeln, har fram tills nu suttit brevid min säng, men nu har hon flyttat på sig. Hon blev lite rastlös.


Den stora ljuslyktan är egentligen anledningen till pyntningen. Jag hittade den på Rimi förra veckan, för 90 kronor, och tänkte att den skulle bli fin att ha stående i trappan. Det blev dock lite tomt med bara en ljuslykta, så jag ställde dit två värmeljusstakar i form av lotusblommor, som har en helt underbar gammelrosa färg. Och så min lilla ängel!


Trappan är för övrigt med på listan över framtida renoveringsprojekt. Nu är själva vangen (fint fackord för trappans sidostycken) och räcket vitmålade, medans själva trappstegen är vitbetsade och sedan lackade. I framtiden kommer allt att bli vitmålat. På väggen vid trappan sitter det panel, som också behöver en omgång med färg. Om ni tittar noga på bilderna (tips - vid ängelns huvud) ser ni att kvistarna i träet har börjat blöda igenom. Det måste åtgärdas. All panel som finns i vår lägenhet ser ut på detta sätt - med kvistar som blött igenom. Tur iallafall att man kan säga att det inte är vårt fel, utan tidigare ägare...

Annars så har jag så smått börjat planera inför julen. Idag faller det stora snöflingor och det ser verkligen härligt ut. Tyvärr kommer det nog inte att ligga kvar så länge. När medeltemperaturen är 5 grader blir det inte så mycket snö kvar på marken. Men det känns iallafall lite juligt, och det påminner mig om att jag i helgen ska försöka gå igenom lådan med advents- och julpynt. Måste ju påminna mig själv om vad jag har för något...och om det är något nytt som måste inhandlas.

Flera timmar senare:
Snön ligger kvar. Det har faktiskt kommit ganska så mycket och det faller fortfarande ner härliga flingor från skyn. Glad att jag hade fel - snön gör att det blir så mycket mysigare ute!

1, 2, 3, 4 små skyltar

Shoppar ni ibland utan att riktigt tänka efter? De där gångerna man ser något som man bara måste ha och så har man liksom redan dragit kortet innan man börjar tänka - var det verkligen detta jag var ute efter? Så kan iallafall jag vara.

Vid advent förra året visade många bloggare fram fina adventsljusstakar med små nummerskyltar på varje ljus. Superfint tyckte jag det var och bestämde mig för att nästa år ska jag också ha sådana. Så när jag i somras hittade 4 stycken zinkplattor med siffrorna 1-4 på, till löjligt lågt reapris, slog jag till och köpte. När jag sedan började fundera lite på mitt köp kom jag fram till att det ju inte riktigt var sådana jag vil ha. Och det på grund av att siffrorna på dessa platter är stansade och inte riktigt syns. Hur skoj är det egentligen med dessa små nummerskyltar om man knappt kan se siffran?


Men har man nu köpt något får man liksom göra det bästa av situationen, tänkte jag. Även om priset var lågt kändes det onödigt att kassera dem och leta reda på nya, mer passande. Så igår åkte pysselatteraljerna fram och projekt förändra och förbättra startade. Ett lite grövre papper, bieget med text i mörkare brunt, klipptes till med vågig kant. Mindre etiketter av ett crémefärgat papper klipptes till och siffror skrevs dit med hjälp av sifferschabloner. Därefter målade jag kanterna i brunt, med akvarellpenna, och drog med vatten över för att få det lite "utsmetat". Allt limmades sedan fast på varsin zinkplatta med vanligt papperslim. Ett ljust organzaband blev det perfekta upphänget. 


Nu känns dessa små nummerskyltar mycket mer passande. Och framförallt syns siffrorna! I väntan på att det blir dags att adventspynta, alltså morgonen den första advent, hänger de på några ljusstakar i fattigmanssilver. Maken undrade om jag kanske skulle ha det så. Alltså inte ha flera på en och samma ljusstake, utan en var på lite olika typer av ljusstakar. Ska fundera på det faktiskt. 


Är överlag lite förtjust i sådant som inte är samma, utan matchas ihop av gemensamma nämnare. Och vem har egentligen bestämt att en avdentsljusstake måste vara "enhetlig"? Har inte riktigt bestämt mig ännu...har ett par andra idéer också...

Julstrumpa

Ja, jag skulle ju ha lagt upp detta redan igår. Men det fanns liksom ingen tid över. Gick upp, åt frukost, skrev tal, gjorde iordning mig och åt en sen lunch innan vi åkte iväg på festligheter. Kom hem...hrmmm....sent. Men mår ganska så bra idag faktiskt.

Hur som helst...dax att presentera pyssel nummer två i Använd det du har utmaningen. Fyra olika tygrester, ett randigt band och en knapp. Det var som behövdes för att jag skulle få ihop en julstrumpa.


Yttertyget på strumpan är från ett gammalt överkast, som jag redan har använt till en massa pyssel. Nu fanns det inte mycket kvar, men det räckte till julstrumpan. Den är fodrad med en överbliven tygbit från ett tyg som jag använt som "insynsskydd" bakom vitrindörrar till bokhyllor. 


Det lilla dekorationshjärtat är sytt av en gammal kökshandduk och mudden från ett tyg jag använde i ett lapptäcke för flera år sedan. Bandet och knappen köpte jag tidigare i höst till julkortstillverkningen, men jag tänkte jag kunde använda lite av det här.
 

Det var ganska så roligt och enkelt att sy en julstrumpa. Mallen fann jag här (den på sida nummer 2) men man kan ju lika gärna skissa upp den själv.

Ljusspel

Hej alla rara!

Idag är det äntligen fredag. Planer för helgen? Ja...mannens kör har konsert, med efterföljande "middag med damer". Och så var det visst så att jag skulle hålla "tack för maten"-talet. Måste börja förbereda mig för det.

Ni vet den där lampan som jag visat tidigare. Den underbart fina från Laura Ashley. Vad jag inte visade då var det där lilla extra. Själva foten är ju täckt med prismor och mitt inne i foten sitter det faktiskt en glödlampa. Man kan välja att ha skärm och fot tänd, eller bara foten (och tar man bort glödlampan blir det som en "vanlig lampa"). På bilderna i dagens inlägg har jag bara haft lampan i foten tänd och det ger helt fantastiska ljuseffekter i rummet runtomkring. 


  
Att sitta och äta middag med levande ljus och denna lampa tänd är helt fantastiskt mysigt. Förutom de effekter jag visar på dessa bilder får man ett nästan dimmaktigt sken på väggarna en bit ifrån. Men det skenet har jag inte lyckats få någon bra bild på.


I eftermiddag ska jag åka och köpa mer vit färg till arbetsrummet. Det går framåt...men det tar lite tid och det blir inte färdigt nu i helgen. Möjligen nästa...eller nästa...

7 sanningar om mig

Jag har blivit utmanad. Bloggerskan bakom Älskar Zink vill att jag berättar 7 saker om mig själv. Tycker alltid det är så svårt med utmaningar, och det är inte alltid jag gör dem, men jag ska försöka mig på denna. Så, medans trumslagarpojkarna slår på sina guldfärgade trummor får ni veta att... ...jag samlar på antika silverbestick.

...jag jobbar inom oljeindustrin för en amerikansk koncern.

...mina kläder i garderoben är sorterade efter färg.

...jag spelade cello för en herrans massa år sedan.

...jag tillbringade 1 år i Schweiz efter gymnasiet.

...jag är 178 centimeter lång, men ändå 12 centimeter kortare än min man.

...jag, mina syskon (fast jag undrar hur mycket lillebror bryr sig) och min mamma har en pågående kändispoängstävling, som har pågått i säkert 15 år. Ingen har kontroll på vem som leder.

Nu ska man egentligen skicka denna vidare till 7 andra, men jag väljer att skippa det denna gången.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

De två små trumslagarpojkarna köpte jag på Fretex förra veckan. Kunde inte motstå dem!

Virkad blomma

Är ni med i Beas utmaning Använd det du har? Jag har hoppat på och lovat att jag ska visa upp ett nytt färdigt projekt varje lördag i november. Här kommer Nummer 1!


Lite vitt garn som jag köpte för ungefär ett år sedan. Min plan då var att jag skulle sticka ett kuddfodral, men det har liksom inte blivit av. Alltså ligger det fortfarande 6 nystan och väntar på bättre tider. Lite av det har jag nu virkat små söta blommor utav.


Två stycken som kan användas till lite allt möjligt. Som dekoration på mössan i vinter? Eller på jackan? Eller så kanske på ett kuddfodral eller gardinen? Diametern är ungefär 8 centimeter och mitt i har jag sytt fast några små pärlor.

Väntande skönheter

Vissa dagar blir jag bara kollosalt trött. Trött på att det fortfarande är så mycket kvar är göra i lägenheten och trött på att vi inte har tid till att göra det. Frusterande att alla mina fina saker ännu inte har fått permanenta hem!


Igår gick jag omkring i lägenheten (läs förrådet) och tittade på allt fint jag väntar på att få sätta upp eller placera ut någonstans. Den stora tallrikshyllan som i tidigare lägenheten fanns i arbetsrummet. Nu funderar jag på om den inte ska få hamna i köket, när det väl är renoverat. Det fina skåpet i mörkbetsat trä, som jag fann i ett grovsoprum när vi bodde uppe i Luleå. Det har fått flytta med hela vägen hit till Bergen, 1619 kilometer, och SKA upp någonstans.


Den lilla spegeln är en favorit, som har hängt tillsammans med ett par broderade tavlor min mamma gjort. Vart den hamnar nu får vi se. Fågelholken ska upp den också. Högt upp, nära taket, där den kommer att bli en rolig inredningsdetalj. Den lilla fågeln i mörkt målat järn är ett trädgårdspynt jag hittade på Rusta i somras och den stora rosa krukan är från Ikea. Har velat ha denna rosa variant med guldblommor sedan jag första gången såg den (gillar inte de andra två varianterna så mycket) men har hela tiden snålat ut när jag stått där på Ikea. Men när jag för ett par veckor sedan hittade den på Billigkroken (dvs. Fyndhörnan för er i Sverige) så slog jag till.  


Allt detta står och väntar på bättre tider. På att vi ska få tid till att göra allt det vi planerat. Helst innan helvetet fryser till is och himlen faller ner över våra huvuden. Låter jag något negativ? Vänta ett par dagar så kanske jag har ändrat mig...

Livet & Drömmar &...

Tänkte att jag bara måste visa er mitt fina &-tecken. Hittade till Många Rum och var helt enkelt tvungen att beställa. Det blev ett &-tecken i gips, med valfri text. Som ni kanske ser på bilderna har jag valt texten Livet & Drömmar & Kärlek & Jill & Kenneth.


Nu står det på en av skänkarna i vardagsrummet och passar utmärkt. Jag är verkligen supernöjd!


Annars har vi hunnit med en hel del i helgen. Har rivit tapet i det som ska bli arbetsrummet, samt slipat. Nu ska det målas en omgång med vit färg, blandat med tapetklister, för att få en bindande yta. Det är nämligen spånskivor på väggarna och de suger upp en hel del färg, något vi försöker undvika genom att blanda tapetklister i färgen för första strykningen. Hur som helst...förhoppnignsvis kommer vi igång med målningen nu i veckan. Då kanske vi är färdiga med arbetsrummet om en vecka eller två!

Använd det du har

Ja...jag vet. Jag har varit väldigt frånvarande de sista dagarna. Full rulle på jobbet har inneburit låg energinivå på kvällarna. Alltså har jag varken haft ork eller tid till att fixa med något här hemma, eller lägga upp något nytt här på bloggen.

Idag är det den 1 november och Beas novemberutmaning drar igång - Använd det du har.Reglerna för denna utmaning är som följer.

1. Vi använder enbart material vi har hemma (sytråd är det dispens på)
2. Vi försöker pyssla undan en sak varje vecka under november månad.
3. Vi lottar ut något/några saker av det vi gjort på vår blogg mot att de tävlande tipsar om det utlottade hantverket på sin blogg.
4. Vi lägger upp "Använd det du har" loggan på vår blogg så vi lätt ser vilka våra medpysslerskor är.

Jag kommer att göra som så att jag börjar med ett projekt idag och visar upp det lördagen den 8/11. Därefter kommer jag varje lördag (15, 22 & 29) visa upp något nytt. Den 30 november kommar jag sedan lägga upp ett inlägg med de ting jag kommer att lotta ut.

RSS